Τελεσίγραφο στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις ότι πρέπει οι υπογραφές να έχουν φτάσει στις Βρυξέλλες μέχρι την Τρίτη 29 Νοεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, έστειλε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.
Ο κ. Γιουνκέρ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι «δεν πρόκειται να εκταμιευτεί η έκτη δόση, έαν δεν υπάρξουν έγγραφες δεσμεύσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων».

 Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να είναι σήμερα σε θέση να δώσουν το πράσινο φως για την καταβολή ενός δανείου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος για τη δυνατότητα να δοθεί μια θετική γνώμη» με την ευκαιρία της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της νομισματικής Ένωσης στις Βρυξέλλες, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο ο Γιούνκερ, στο τέλος μιας συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Το Eurogroup και το ΔΝΤ έχουν θέσει έναν όρο για την καταβολή της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Θέλουν τα κύρια ελληνικά κόμματα- ιδιαίτερα οι σοσιαλιστές και οι αντιπολιτευόμενοι συντηρητικοί- να δεσμευθούν γραπτώς ότι θα εφαρμόσουν τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται.

«Θα θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι την άποψη η οποία εκφράζεται από τον καινούριο πρωθυπουργό της Ελλάδας» για την ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις «την συμμερίζονται πλήρως οι κύριοι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Γιουνκέρ.

«Πιστεύω πως αυτό θα γίνει σήμερα με διαφανή τρόπο και στη συνέχεια θα είμαστε σε θέση να πάρουμε μια απόφαση», πρόσθεσε. 

 Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πάντως ότι το πράσινο φως της ευρωζώνης για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου, αν επιβεβαιωθεί, δεν θα αφορά παρά το τμήμα της που χρηματοδοτείται από τη νομισματική Ένωση, δηλαδή τα δύο τρίτα του συνολικού ποσού των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα χρειαστεί επίσης η χωριστή έγκριση του ΔΝΤ.

Από τη πλευρά του, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επανέλαβε ότι τα τρία κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την κυβέρνησή του- ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ- πρέπει να υπογράψουν μια γραπτή εγγύηση στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ότι υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Πρόσθεσε ότι αναμένει από τους ηγέτες των τριών κομμάτων να κάνουν το καθήκον τους και το ζήτημα να έχει επιλυθεί ως το τέλος αυτού του μήνα.

«Οι εταίροι μας απαιτούν γραπτές δεσμεύσεις. Θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες να στείλουν μια επιστολή δέσμευσης για τις πολιτικές οι οποίες θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια», είπε ο Παπαδήμος στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες με τον Γιούνκερ.
«Πιστεύω ότι οι ηγέτες των κομμάτων θα κάνουν το καθήκον τους. Είμαι αισιόδοξος ότι μια λύση θα βρεθεί σύντομα. Αυτό πρέπει να έχει γίνει ως το τέλος του μήνα».

Τέλος, ο κ. Παπαδήμος, αναφερόμενος στο ευρωομόλογο, είπε χαρακτηριστικά: «Το ευρωομόλογο και παρόμοια εργαλεία μπορούν να παράσχουν τα μέτρα που θα ξεπεράσουν την κρίση».

Παπαδήμος: Υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη

Για σειρά προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν και από την Ελλάδα, αλλά και από άλλους ηγέτες της Ευρωζώνης έκανε λόγο ο έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Συζητήσαμε (σ.σ: με τον πρόεδρο της ΕΚΤ) για τις πρόσφατες εξελίξεις και την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας. Είμαι σχετικά αισιόδοξος από τα αποτελέσματα των συναντήσεων, αλλά υπάρχει σειρά προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν και από εμάς, και από άλλους ηγέτες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος ερωτηθείς από δημοσιογράφους.Σχετικά Θέματα:
 

«Αγώνας δρόμου» για την έκτη δόση- Στήριξη από τους εταίρους μόνο με... έγγραφη συναίνεση