Τα ελλείμματα, η εξάρτηση από τον δανεισμό και η ανταγωνιστικότητα είναι τα κύρια προβλήματα που βρίσκονται στις ρίζες της κρίσης, υποστήριξε κυβερνητική πηγή του Βερολίνου, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους. Κατά την ανάλυσή του, η εμπιστοσύνη είναι το κρίσιμο διακύβευμα και στο πλαίσιο αυτό ενέταξε το θέμα της υπογραφής του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικότερα σημείωσε πως προϋπόθεση για την εκταμίευση 6ης δόσης είναι η υπογραφή του κ. Σαμαρά, διότι μόνον αν υπογράψουν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη που χάθηκε με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να κάνει το καθήκον του για τη χώρα του».

Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε πως η Γερμανία «ποτέ δεν απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από την ευρωζώνη», σημείωσε ωστόσο, πως η χώρα του θέλει να γνωρίζει πως «η Ελλάδα θέλει να μείνει εντός της ευρωζώνης με τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται».

Κατά την άποψή του πρέπει να προωθηθεί η ανάπτυξη μέσω της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και να υποστηριχθεί ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως επιτυχώς συνέβη στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της συνθήκης της Λισσαβόνας υποστηρίχθηκε ότι πρέπει να γίνει μια περιορισμένη αναθεώρηση, «αλλιώς ας αναγνωρίσουμε ότι είμαστε ένα μουσείο που δεν μπορεί να κουνηθεί», ενώ σε ερώτηση σχετική με την εθνική κυριαρχία, παρατήρησε πως η εθνική κυριαρχία είναι μια «ελαστική έννοια, καθώς δεν τηρούμε την έννοια ούτε όταν ζητούμε βοήθεια, ούτε όταν προσφέρουμε βοήθεια».

Κατά την άποψη του κυβερνητικού αξιωματούχου εξάλλου, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι ανεξάρτητη, αλλά με το καθεστώς της σημερινής συνθήκης δεν μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, όπως λειτουργεί π.χ. η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας».