Την εκτίμηση ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας που αφορούν τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, διατύπωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον τομεάρχη Μεταφορών της Ν.Δ. κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο. «Πρέπει να αντιμετωπιστούν με κάποιες παρεμβάσεις οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του θεσμού της εφεδρείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, γιατί από την οριζόντια αυτή εφαρμογή, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί συγκοινωνιακό έργο και έσοδα, πέραν από την αυτονόητη επίπτωση που έχει στους εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Βορίδης, για να προσθέσει: «Δεν μπορεί να αναδιοργανώνουμε μια εταιρία βγάζοντας στην εφεδρεία, 450 οδηγούς αλλά να μην έχουμε δει τι επίπτωση έχει αυτό στις συγκοινωνίες».

Ο κ. Βορίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει μια παράταση της προθεσμίας που λήγει σε λίγες μέρες για την κατάθεση των καταλόγων με τα ονόματα των εργαζομένων που θα τεθούν σε εφεδρεία, σημειώνοντας ότι η μορφή που θα πάρει η διορθωτική αυτή παρέμβαση θα συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο.

Σε ερώτηση αν γίνει εξαίρεση των εργαζομένων στα Mέσα Μαζικής Μεταφοράς από το μέτρο της εφεδρείας θα υπάρξουν αντιδράσεις από άλλους φορείς, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι δεν γενικεύει το ζήτημα και υπενθύμισε ότι στον κλάδο αυτό υπήρξε και ένας πολύ μεγάλος αριθμός μετατάξεων, γεγονός που σημαίνει ότι υπό μία έννοια, η διόρθωση, η προσαρμογή, έχει ήδη συντελεστεί. 

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι τα οριζόντια μέτρα δε σημαίνει ότι είναι και ορθολογικά και έφερε ως παράδειγμα ότι με το μέτρο της εφεδρείας μπορεί να φύγουν 450 οδηγοί και 5 διοικητικοί, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις οι οποίες δεν είναι ευχερώς αναπληρώσιμες. 

Κατά τον κ. Βορίδη το θέμα πρέπει να εξεταστεί σφαιρικά γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «τον οδηγό του λεωφορείου ή τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, δεν μπορώ να τον μετατάξω από κάπου». Πρόκειται, είπε για ένα ειδικό χώρο με ένα ειδικό ζήτημα, καθώς εκτός των άλλων οι εταιρείες αυτές είναι παραγωγικές που φέρνουν έσοδα στο ελληνικό δημόσιο.

Σε ερώτηση για το θέμα των ταξί και αν θα ισχύσουν τα πληθυσμιακά κριτήρια ο κ. Βορίδης είπε ότι «θα τα δούμε, θα τα αντιμετωπίσουμε όλα με πολύ προσοχή».

Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον κ. Παπαδόπουλο, ο τομεάρχης της ΝΔ τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το κόμμα του εκτιμά πως πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο θέμα της εφεδρείας των εργαζομένων στα ΜΜΜ, ενώ για τα ταξί τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, αλλά με πληθυσμιακά κριτήρια.