Σε συνθήκες κριτικής, ακόμη και από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας, άρχισε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2012. Με «όχημα για την αλλαγή πορείας της χώρας προς μια νέα εποχή» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2012 ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη πολιτική απόφαση της νέας εποχής για τη χώρα.

Η ΝΔ υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό στη βάση των συμφωνιών των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ο γενικός εισηγητής του κόμματος Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, επεξηγώντας πάντως ότι η ΝΔ κάτω από οριακές συνθήκες έβαλε πλάτες στη χώρα και σε κανέναν άλλο.

«Δεν έχει σημασία εδώ που φτάσαμε αλλά σημασία έχει η χώρα να ξεφύγει και να βρει τα δρόμο της» είπε ο κ. Μουσουρούλης, ο οποίος κατέληξε λέγοντας «δεσμευόμαστε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα ανατρέψουμε την επικίνδυνη αυτή πορεία».

«Οι μάσκες έπεσαν» υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ λέγοντας ότι όλοι αυτοί που το προηγούμενο διάστημα έκαναν κριτική στην κυβέρνηση τώρα ψηφίζουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης συνεργασίας ομόφωνα τα τρία κόμματα ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ ενώ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό βάρβαρο και ταξικό που οδηγεί σε εξαθλίωση.

Από το ΛΑΟΣ ο Παύλος Μαρκάκης είπε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει τα μεγέθη του προϋπολογισμού, αλλά θεωρεί ότι έχουν υψηλό ρίσκο.

Ο κύριος Μαρκάκης παρατήρησε ότι «όλοι οι δείκτες παραμένουν αρνητικοί με εξαίρεση τις εξαγωγές, προσθέτοντας ότι «το μόνο παρήγορο είναι ο νέος Πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση που δημιουργεί κλίμα ηρεμίας».

Ο  εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επέκρινε ΝΔ και ΛΑΟΣ που από την καταψήφιση του προσχεδίου πέρασαν στην υπερψήφιση του και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αντιλαϊκό.

Σειρά αντιπροτάσεων κατέθεσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, χωρίς να διευκρινίσει εάν πρόκειται να υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2012.


Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε πως τα έσοδα από την φορολογία που προβλέπει ο Προϋπολογισμός δεν θα καταστεί δυνατόν να εισπραχθούν, καθώς «οι φόροι είναι θηριώδεις και η απόγνωση πολύ μεγάλη».
 

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη ενώ στην Ολομέλεια εισάγεται το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και αναμένεται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου.

Πηγές: Skai.gr - ΑΠΕ