Πιέσεις σε όλα τα μέτωπα δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή το ζήτημα της υπογραφής του και με εργαλείο εκβιασμού του από πλευράς του Βερολίνου, την εκταμίευση της 6ης δόσης προκειμένου για την καταβολή μισθών και συντάξεων το Δεκέμβρη. Πέραν των μηνυμάτων που έρχονται από τα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας, «γαλάζιοι» βουλευτές και στελέχη έχουν ανοίξει και εσωτερικό μέτωπο, προσπαθώντας να εντείνουν την πίεση προς τον αρχηγό της ΝΔ, να υπαναχωρήσει στο θέμα της υπογραφής για το καλό της χώρας.

Στον αντίποδα, εντός της Κ.Ο. της ΝΔ αναπτύσσεται και μια ανίρροπη τάση, που επιμένει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τον Σαμαρά να πει κι ένα όχι, ισορροπώντας τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στην κοινωνία από τη συμμετοχή της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα. Στο επιτελείο του Προέδρου της ΝΔ, προς ώρας επιλέγουν να «παίξουν άμυνα» προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τις πραγματικές διαθέσεις των ευρωπαίων και κυρίως του Βερολίνου. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούν ως κεντρικό επιχείρημα το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει διατυπωθεί επισήμως κάποιο αίτημα προς τον κ. Σαμαρά για να προσυπογράψει κάποιο έγγραφο. Παράλληλα εξετάζουν και τη νομική βάση που θα είχε κάποιο τέτοιο αίτημα αποσκοπώντας πιθανώς σε κάποιον πολιτικό ελιγμό που θα βγάλει τον κ. Σαμαρά από τη δύσκολη θέση.

«Είναι προφανές ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει έχει κεντρικό σκοπό την ταπείνωση της χώρας» λέει στο Newpost.gr ηγετικό στέλεχος του προεδρικού περιβάλλοντος. «Ακόμη και αν υπογράψει ο Σαμαράς, πως δεσμεύεται νομικά να μην αλλάξει την οικονομική πολιτική την επαύριο; Επειδή θα υπάρχει μια υπογραφή. Θέλω να ελπίζω ότι στόχος είναι να πάρουν το αίμα τους πίσω για την κοροϊδία που υπέστησαν από τον κ. Παπανδρέου. Διαφορετικά, η μόνη εξήγηση είναι η πλήρης πολιτική και οικονομική υποταγή της χώρας. Και αυτή είναι μια άλλη συζήτηση»...

Με δεδομένο πάντως ότι έχει ανοίξει μία συζήτηση σχετικά με τη θεσμική υπόσταση των γερμανικών απαιτήσεων, η επιμονή του Βερολίνου μπορεί να ερμηνευθεί και ως πολιτικό παιχνίδι της κ. Μέρκελ για την αποκατάσταση των εσωτερικών της ισορροπιών, με τελικό στόχο να πιεστεί μέχρι τέλους η Αθήνα, διακινδυνεύοντας τη μη καταβολή μισθών και συντάξεων και μάλιστα εν όψει Χριστουγέννων, προκειμένου να λάβει το μήνυμα του «ποιος κάνει κουμάντο». Στην Συγγρού δεν κρύβουν την εκτίμηση ότι το παιχνίδι του Βερολίνου υποστηρίζεται, όχι μόνον από τις Βρυξέλλες, αλλά από συγκεκριμένα κέντρα του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας, που συνεπικουρείται κατά περίπτωση είτε από το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη –με τα «πηγαινέλα» του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. στο θέμα των υπογραφών- είτε και από την Δημοκρατική Συμμαχία. 

Πάνος Ράσσιας 


Σχετικά Θέματα:
 

Κουβέλης: Δεν πρέπει να υπογράψει ο Αντώνης Σαμαράς

Κρανιδιώτης: Η στάση του Σαμαρά είναι πολιτική αυτοθυσίας, όχι υποταγής