Συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν είχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.  Στις δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος αφού έκανε λόγο για καινούργιο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών επισήμανε ότι η σχέση αυτή δεν επηρεάζει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες και δεν αλλάζει την πάγια θέση της χώρας μας στο παλαιστινιακό, εκφράζοντας την ελπίδα οι δύο λαοί να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια στα κρατικά σύνορα τους.

Παράλληλα ανήγγειλε την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Αθήνα η οποία τοποθετείται στις αρχές του νέου έτους. Αναφερόμενος στη συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ σε θέματα ενέργειας, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι εγγυητές της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Αγιαλόν χαρακτήρισε πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχει συνέχεια με την προηγούμενη κυβέρνηση όσον αφορά τις στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ προς όφελος των δύο λαών και της ευρύτερης περιοχής και απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Αβραμόπουλο να επισκεφθεί το Ισραήλ.

«Άριστο το αμυντικό σύστημα της Ελλάδας παρά την κρίση»


Θέματα που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που βασίζεται σε "ισχυρές και παραδοσιακές" σχέσεις εξετάσθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος αφού υπενθύμισε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις παρουσίασαν κάποιες δυσκολίες για ένα μικρό διάλειμμα - επικαλούμενος σχετικές δηλώσεις Κλίντον για την περίοδο της δικτατορίας -, έκανε λόγο για ένα καινούργιο δρόμο στις σχέσεις αυτές, οι οποίες καθίστανται πιο αναγκαίες λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, όπως είπε.

Επίσης αναφέρθηκε στο σταθεροποιητικό παράγοντα της Ελλάδας στην περιοχή και στην παρουσία της χώρας μας σε διεθνείς αποστολές που τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της ΕΕ με θετικά αποτελέσματα στις περιοχές ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η παρουσία της χώρας μας στις διεθνείς αποστολές θα συνεχιστεί στις περιοχές όπου οι αρχές της ασφάλειας, της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας δεν ισχύουν για την εμπέδωση τους.

Τέλος επανέλαβε ότι παρά την οικονομική κρίση, η αμυντική και αποτρεπτική ισχύς της χώρας δεν έχει θιγεί σε καμία περίπτωση χαρακτηρίζοντας το αμυντικό σύστημα της Ελλάδας άριστο με άρτιο εξοπλισμό.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης ευχαρίστησε τον υπουργό για την πρόσκληση και έκανε λόγο για στενή στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών σε ευρύ φάσμα τομέων. Επανέλαβε δε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας σταθερός σύμμαχος στην υποστήριξη της Ελλάδας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και εξέφρασε την ελπίδα ότι η στενή συνεργασία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα συνεχιστεί.