Το χρονικό μια προαναγγελθείσης ...υπογραφής ολοκληρώθηκε ουσιαστικά χθες το μεσημέρι με τη δεύτερη επιστολή του Α. Σαμαρά προς τους επικεφαλής των τριών μερών της Τρόικας και του Eurogroup και αναμένεται και η τυπική ολοκλήρωσή του την ερχόμενη Τρίτη, με τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, όπου λογικά θα αποφασιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης. 
Το τι προηγήθηκε της πρωτοβουλίας Σαμαρά περιγράφεται ως ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο, με προδιαγεγραμμένο όμως αποτέλεσμα. Ο Πρόεδρος της ΝΔ (όπως από νωρίς το μεσημέρι χθες και προτού ανακοινωθεί επισήμως η νέα επιστολή Σαμαρά όπως είχε γράψει το Newpost.gr) είχε διαρκείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, αρχής γενομένης από το βράδυ της Τρίτης καθώς και συνεχείς συνομιλίες με τους δύο αντιπροέδρους της ΝΔ αλλά και την επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, την κ. Μαριέττα Γιαννάκου. 

Τα κανάλια με τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων ήταν ανοιχτά προκειμένου να βολιδοσκοπηθεί εκ προοιμίου η αντίδραση, κυρίως του Βερολίνου στην επιστολή Σαμαρά. Κάτι που επί της ουσίας, επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ συνομιλώντας με δημοσιογράφους στην Βουλή χθες το βράδυ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. 

«
Με τη σταθερή μας στάση τα πετύχαμε όλα. Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδια πάνω στην σκακιέρα. Κάνεις κίνηση και περιμένεις την κίνηση του άλλου. Τι θα έλεγαν σε αυτά που είπα εγώ και συμφωνεί και ο κ. Παπαδήμος; Τι θα μου πουν; Ότι δεν μας δίνουν την 6η δόση γιατί δεν υπογράφω;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ. 

Απαντώντας στους επικριτές που υποστηρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς λεοντάριζε επί μέρες για να υπογράψει τελικά, από την Συγγρού απαντούν υπενθυμίζοντας τη στάση των Βρυξελλών περί συνυπογραφής του κ. Σαμαρά μαζί με τους κ.κ. Παπαδήμο, Παπανδρέου, Καρατζαφέρη και Προβόπουλο. Παράλληλα, τονίζουν εμφατικά το γεγονός ότι, τουλάχιστον από την πρώτη θετική αντίδραση της Ευρώπης, αναγνωρίζεται η ανάγκη διαφοροποίησης στοιχείων της οικονομικής πολιτικής που ασκείται, κάτι που ο κ. Σαμαράς διατήρησε αναλοίωτο στο κείμενο της επιστολής του κάνοντας λόγο περί «αναγκαίων τροποποιήσεων». 

Η αλήθεια δείχνει να βρίσκεται κάπου στη μέση, με τη λέξη «συμβιβασμός» να αποτυπώνει την πραγματικότητα και τις λεπτομέρειες να δίνουν πλέον τον τόνο των μελλοντικών εξελίξεων. Το γεγονός από την επιστολή απαλείφθηκε η αναφορά στο χρόνο εκλογών –παρά το επιχείρημα των «γαλάζιων» ότι η πολιτική διάσταση της επιστολής δεν αφορούσε τους συγκεκριμένους παραλήπτες- ερμηνεύεται ως τακτική υπαναχώρηση της Συγγρού στο θέμα, μετά και τις αναφορές των Παπαδήμου- Βενιζέλου περί «ενδεικτικής» ημερομηνίας. 

Κατ’ εκτίμηση, το θέμα θα το εγείρει στον κατάλληλο χρόνο το Βερολίνο και θα το αντιμετωπίσει σε δεύτερη φάση ο κ. Σαμαράς.

Ωστόσο, στενοί συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ επιμένουν ότι οι εκλογές δεν μπορούν πάνε αργότερα από τον Μάρτιο (έτσι κι αλλιώς από την πρώτη στιγμή είχαν δώσει μικρή παράταση 3-4 εβδομάδων), με δεδομένο ότι μέσα στον Ιανουάριο θα πρέπει να έχει ολοληρωθεί το PSI, ειδάλλως το πρόγραμμα έχει πολύ λίγες πιθανότητες να τελεσφορήσει. 


Πάνος Ρασσιάς