Απολογισμό πεπραγμένων με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά κάνει η ΝΔ, σε non paper που εξέδωσε. Όπως υπενθυμίζει η ανακοίνωση, στις 29 Νοεμβρίου του 2009 ο Αντώνης Σαμαράς έγινε ο έβδομος πρόεδρος του κόμματος και ο πρώτος εκλεγμένος από τη βάση του, ενώ η ΝΔ υπερδιπλασίασε τα μέλη της, «αφού 800.000 πολίτες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, στήθηκαν υπομονετικά στις ουρές, για να πάρουν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους».
 

Σε αυτά τα δύο χρόνια υπό τη νέα ηγεσία, προστίθεται στην ανακοίνωση, «μια πρώτη φορά στη σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία, κόμμα που είχε χάσει τις εκλογές με 10,5 μονάδες διαφορά, κατάφερε σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών να αντιστρέψει το εκλογικό κλίμα και να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με διαφορά μεγαλύτερη των 10 μονάδων».
 

Σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, αναφέρει το non paper, «η Νέα Δημοκρατία αναγκάζει τον πρωθυπουργό σε παραίτηση και εξασφαλίζει ρητή συμφωνία για εκλογές σε σύντομο και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».
 

Όπως επισημαίνεται ακόμη, με την επιστολή του προς τους επικεφαλής του ΔΝΤ του Eurogroup, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ο Αντώνης Σαμαράς συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η τυχοδιωκτική εξαγγελία δημοψηφίσματος, θεμελιώνει τη δυνατότητα αλλαγών στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και διασώζει την αξιοπρέπεια της χώρας».
 

Σε επίπεδο εσωκομματικών αλλαγών, επισημαίνεται ότι στα δύο αυτά χρόνια «οι θεσμοί του κόμματος έγιναν περισσότερο δημοκρατικοί και τα μέλη του έχουν πλέον αποφασιστικό λόγο στις κομματικές αποφάσεις», ενώ υπενθυμίζεται ότι η παράταξη άλλαξε γραφεία μετά από 35 χρόνια, αποκτώντας «σύγχρονη και λειτουργική έδρα».
 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τέλος στη δημιουργία της επιτροπής αξιολόγησης στελεχών, η οποία έχει ως σκοπό την ανανέωση και τον εμπλουτισμό της Νέας Δημοκρατίας με στελέχη, αλλά και στην παρουσίαση των προτάσεων του Αντ. Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος.