Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία άφησε μιλώντας στο «Βήμα 99,5» ο υφυπουργός Άμυνας Κ. Σπηλιόπουλος. «Το να αυξηθεί η θητεία, νομίζω ότι είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το δουν με ειλικρίνεια όλες οι πολιτικές δυνάμεις και πιστεύω ότι θα τεθεί σύντομα στο τραπέζι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιόπουλος επισημαίνοντας ότι «η μεγάλη μείωση της θητείας χωρίς σχεδιασμό δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας».  Ο υφυπουργός Άμυνας, συμπληρωνοντας ότι τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν ο στρατός σταμάτησε να παίρνει και τους 5ετούς θητείας οπλίτες λόγω της έλλειψης κονδυλίων και χρόνου για την επαναπρόσληψή τους, τόνισε ότι ακόμη «και στον πιο σύγχρονο Στρατό, στις ΗΠΑ, δεν καλύπτονται όλες οι ανάγκες μόνο από τους επαγγελματίες οπλίτες. Χρειάζονται και οι έφεδροι οπλίτες. Είναι αναντικατάστατο στοιχείο του Στρατού». 

Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο οι αποφάσεις που θα παρθούν θα πρέπει να μην αλλάζουν βάσει των κομματικών βλέψεων και των σχεδιασμών  κόμματος ή της κάθε κυβέρνησης.


Για το περιστατικό στη Σχολή Ευελπίδων που αποκάλυψε το Βήμα της Κυριακής, ο κ. Σπηλιόπουλος το χαρακτήρισε «πράγματι ανησυχητικό και θα έλεγα και αδιανόητο» ενώ όπως δήλωσε «Δημιουργεί ερωτηματικά. Πρώτον, διότι υπάρχει μια ιστορία για τον συγκεκριμένο εύελπι. Δεύτερον, διότι συμμετείχαν και άλλοι – με τη θέλησή τους ή όχι, δεν έχει σημασία, αλλά δεν ήταν μόνος του. Και τρίτον, διότι δεν ενημερώθηκε άμεσα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κοιτάζουν προς άλλη κατεύθυνση. Πάντοτε, και όχι μόνο σήμερα, έχουν μία και μόνη αποστολή: στα πλαίσια των νόμων και του Συντάγματος, να υπερασπίζονται την ελευθερία και την ανεξαρτησία και τα δικαιώματα της χώρας μας», κατέληξε ο υφυπουργός Άμυνας.