Την εκταμίευση της περιβόητης έκτης δόσης του δανείου για την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup το οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. στο πρακτορείο Reuters. «Το Eurogroup ενέκρινε την καταβολή της έκτης δόσης προς την Ελλάδα», δήλωσε o ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι το ποσό της δόσης φθάνει τα 8 δισ. ευρώ, με την τυπική έγκριση του ΔΝΤ να απομένει, για να θέσει τέλος στο «θρίλερ». Για την κυριολεκτική εκταμίευση των χρημάτων θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες, αφού απομένει και η έγκριση του ΔΝΤ καθώς και οι τεχνικές διαδικασίες που ακολουθούν το «πράσινο φως» των εταίρων. Τα χρήματα αναμένονται στα ελληνικά ταμεία περίπου 10-15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, πάντως, ο Πολ Τόμσεν αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή του στο ΔΣ του ΔΝΤ όταν βγει η απόφαση του Eurogroup, ενώ, απαραίτητη προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος είναι να ισχύσουν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και κυρίως το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μελετούν την πιθανότητα να ζητήσουν περαιτέρω βοήθεια από το ΔΝΤ, μετά το ρεκόρ στο κόστος δανεισμού στις δημοπρασίες ομολόγων της Ιταλίας.


Αισιόδοξος ο Βενιζέλος


Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχόμενος στη συνεδρίαση εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα ικανοποιεί όλους τους όρους για την εκταμίευση της δόσης και την εφαρμογή του νέου προγράμματος.

«Στην Ελλάδα έχουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσουμε με την επόμενη δόση, το νέο πρόγραμμα και το PSI», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η χώρα μας διαθέτει την απαραίτητη πολιτική συναίνεση, την απαραίτητη εθνική ενότητα, καθώς και την εθνική βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσει.

Επισήμανε επίσης την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει σε αυτή την «πολύ σημαντική», όπως τη χαρακτήρισε, συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, «για μια ισχυρή Ευρωζώνη που είναι ικανή να αντιδράσει και να στείλει πολύ καθαρά μηνύματα στις αγορές».

Εκτός από την έκτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup είναι επίσης η ενίσχυση του EFSF, για την αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία.

Τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης αναμένεται να επικυρώσουν αρχικά το γενικό πλαίσιο του σχεδίου δράσης του EFSF. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Eurogroup, οι υπουργοί θα επικυρώσουν επισήμως τον διορισμό του Γάλλου Μπενουά Κερέ στη θέση του Ιταλού Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικης Τράπεζας.Σχετικά θέματα


TAGS