«Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα», ανακοίνωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου. «Λαμβάνοντας υπόψη τις γραπτές δεσμεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και των τριών κομμάτων που την στηρίζουν, αποφασίστηκε η εκταμίευση της έκτης δόσης», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Με δήλωσή του μετά το τέλος του Εurogroup, o υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά: «Το ΔΝΤ πληροφόρησε το Eurogroup ότι η σχετική απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αναμένεται να ληφθεί στις 5 Δεκεμβρίου. Το Eurogroup αποφάσισε, επίσης, ο Πρόεδρός του να στείλει απαντητική επιστολή στην ελληνική Κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που την στηρίζουν».

«Επιπλέον, το Eurogroup αποφάσισε να προωθηθεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και το PSI, με στόχο οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, όπως προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα προσδιοριστεί από την Τρόικα σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση. Το Eurogroup σημείωσε το γεγονός ότι ξεκίνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για το PSI με το IIF και γενικότερα με τον ιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, δήλωσε ότι κατά τη διαδικασία του PSI κινείται και θα κινείται πάντοτε στο πλαίσιο των αποφάσεων και των κατευθύνσεων των ευρωπαϊκών οργάνων και σε στενή συνεργασία με τους θεσμικούς της εταίρους».

«Το Eurogroup τόνισε τη σημασία που έχει η πλήρης εφαρμογή όλων των χαρακτηριστικών και παραμέτρων που συγκροτούν το PSI, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup παρέσχε στην Ελλάδα την υποστήριξή του προκειμένου αυτή να διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό καθεστώς με στόχο την επιτυχή εφαρμογή του PSI», είπε κλείνοντας. 

Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε νωρίτερα ότι οι επιστολές που έλαβε το Eurogroup από τους τρεις αρχηγούς των πολιτικών ομάδων οι οποίες υποστηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Ελλάδας, αλλά και από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ικανοποίησαν πλήρως το αίτημα του Eurogroup για έγγραφες δεσμεύσεις σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου και τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι πρόκειται να στείλει και ο ίδιος επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.  
   
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της έκτης δόσης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, ο κ. Γιουνκέρ διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως, λάβει την έγκριση από το ΔΝΤ.  
   
Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI, ούτως ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου.  
   
Εξάλλου, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ιρλανδία, λέγοντας ότι η σταθερότητα και η αλληλεγγύη αποδεικνύουν ότι η παρέμβαση της Τρόικας είναι επιτυχημένη.   
   
Σε ό,τι αφορά, τέλος τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), οι υπουργοί οικονομικών συμφώνησαν στις αλλαγές που θα υπάρξουν στους όρους λειτουργίας και χρηματοδότησής του, ούτως ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις αγορές κρατικών ομολόγων και να χορηγεί κατά προτεραιότητα βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ αρνήθηκε να δηλώσει πόσα είναι τα κεφάλαια που μπορούν να μοχλευτούν, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα εγκριθεί σε βάθος χρόνου και θα κριθεί από τη συμπεριφορά των αγορών.   

Πολλαπλασιάζεται η ισχύ κρούσης του ΕΤΧΣ  
 
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν την Τρίτη το βράδυ να πολλαπλασιάσουν την ισχύ κρούσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) μέσω ενός συστήματος μερικής ασφάλισης των επενδύσεων σε ποσοστό 20-30% για τις πιο εύθραυστες χώρες της νομισματικής ένωσης, σύμφωνα με μια επίσημη ανακοίνωση.  
   
«Το ακριβές ύψος του ποσού με το οποίο θα ενισχυθεί η δύναμη κρούσης του Ταμείου θα ενισχυθεί από την χρήση του, από τα όργανα που θα αξιοποιηθούν και από τον ακριβή βαθμό προστασίας που θα παρέχει, ο οποίος θα πρέπει να εξελιχθεί μεταξύ του 20% και του 30%», αναφέρει η ανακοίνωση αυτή, η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
TAGS