Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ανακοίνωσε χθες τα ονόματα εκείνων που θα πλαισιώσουν το επιτελείο του. Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναλαμβάνει και επισήμως οικονομικός  του σύμβουλος, ο Γιώργος Παγουλάτος σύμβουλος στρατηγικής και ο Παντελής Καψής υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κανείς δεν κατάλαβε γιατί ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες επιλογές που είχε κάνει εδώ και μέρες. Ωστόσο αυτό  δεν είχε να κάνει με επικοινωνιακή διαχείριση, ο Παπαδήμος έχει δείξει άλλωστε ότι δεν καταλαβαίνει από τέτοιους υπολογισμούς. Ο λόγος ήταν τραγικά απλός: τα ονόματα ανακοινώθηκαν επίσημα από το Μαξίμου μια μέρα αφού η Ελλάδα πήρε και επισήμως την έκτη δόση. Ο Παπαδήμος είχε πλήρη επίγνωση, ότι προτού πάρει τη δόση, δεν θα είχε κανέναν νόημα να διορίσει επιτελείο. Αν δεν τα κατάφερνε άλλωστε σε αυτό, δεν θα είχε κανένα απολύτως νόημα να παραμείνει Πρωθυπουργός.   
Με την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης του διασφαλισμένη, ο κ. Παπαδήμος έκρινε ότι μπορούσε πια να σχηματίσει το επιτελείο του για τους επόμενους μήνες.

Γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του κέρδισε μια ανάσα, ωστόσο είναι εξαιρετικά ανήσυχος, αφού γνωρίζει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Αυτό το έδωσε να το καταλάβουν όλοι οι συνομιλητές του από τα μικρότερα κόμματα, τους οποίους συνάντησε από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη. Ο Πρωθυπουργός είναι ανήσυχος για το  PSI και το πώς επηρεάζει η αναταραχή στην Ευρωζώνη την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Είναι πολύ ανήσυχος για την συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο, το θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο και καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει μια ευτυχής κατάληξη στη διαπραγμάτευση για την νέα δανειακή συμφωνία.

Όπως κατάλαβαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Φώτης Κουβέλης, η 7η δόση, η μεγάλη πρώτη δόση του νέου δανείου, απαραίτητη για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις από τις λήξεις ομολόγων το Μάρτιο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εκταμιευτεί.   

Ο τελευταίος, καθόλου ασήμαντος λόγος ανησυχίας όμως για τον κ. Παπαδήμο είναι αν η συμφωνία των τριών κομμάτων να στηρίξουν την κυβέρνηση του θα αντέξει ως το τέλος.

Ο Παπαδήμος γνωρίζει ότι αν επικρατήσει η προεκλογική λογική στη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, ή αν ξεσπάσει ανοικτά η μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ τις επόμενες μέρες (τίποτε από αυτά δεν θα πρέπει να αποκλείεται) τότε η κυβέρνηση του θα μπλοκάρει και θα αυτοακυρωθεί. Πολλούς λόγους να κοιμάται ήσυχος τα βράδια δεν έχει ο πρωθυπουργός… 


Θέμης Δαγκλής


Σχετικά Θέματα: