Οποία ειρωνεία! Ο νέος υπουργός τύπου ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, την ημέρα που ο τύπος απεργούσε. Και δεν είναι ένας τυχαίος (για τον χώρο του τύπου) που ανέλαβε υπουργός. Ο Παντελής Καψής, είναι σαρξ εκ της σαρκός. Σαν να γεννήθηκε σε τυπογραφείο ένα πράμα. Γιός του δημοσιογράφου και μετέπειτα υπουργού Γιάννη Καψή, ο Παντελής γνωρίζει τα του τύπου εξ απαλών ονύχων. Και όσα δεν του έχει αφηγηθεί ο πατέρας του, τα έμαθε αργότερα όταν αποφάσισε και ο ίδιος να αναμειχθεί με τη δημοσιογραφία. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, τα έκανε στα ΝΕΑ, ως οικονομικός συντάκτης. Τον θυμούνται- μου λένε, σε ένα γραφειάκι στη Χρήστου Λαδά, μαζί με τον Στάθη Βλάχο. Στη συνέχεια, πέρασε στο πολιτικό ρεπορτάζ και πήρε το δρόμο του: αρχισυντάκτης και διευθυντής. Από τότε που πέρασε την πόρτα της Χρήστου Λαδά, όλοι σχεδόν γνώριζαν ότι ο Παντελής προοριζόταν για διευθυντής. Δε λέω ότι δεν είχε τα προσόντα. Λέω ότι για αυτό τον προόριζαν.

Υπήρχε μια άτυπη επετηρίδα τότε στον ΔΟΛ του Χρήστου Λαμπράκη. Ευτύχησε να έχει διευθυντή τον αείμνηστο Λέοντα Καραπαναγιώτη. Και να συνεργαστεί με άλλους κορυφαίους της πιάτσας. Όπως ο Λυκούργος Κομίνης, ο Ηρακλής Τζάθας, ο Μιχάλης Φακίνος, ο Βασίλης Νικολόπουλος.

Όταν ανέλαβε όμως τη διεύθυνση, η θητεία του άφησε μια πικρή γεύση στην παλιά φρουρά των δημοσιογράφων της Χρήστου Λαδά. Πολλοί ένοιωσαν ότι τους κάνει πέρα. Ότι τους σπρώχνει στη σύνταξη. Και- όπως λέγεται, του το είπαν καταπρόσωπο. Στα… γαλλικά, γιατί τον γνώριζαν από παιδάκι.

Όσο ζούσε ο Καραπαναγιώτης και ο Λαμπράκης, όλα πήγαιναν καλά για τον Παντελή. Με τον Ψυχάρη όμως, φαινόταν ότι τα χνώτα τους δεν ταίριαζαν- αυτό δεν είναι κατ ανάγκη κακό.

Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι ο Ψυχάρης, ο οποίος έψαξε τον πατέρα του στου «Ορφανίδη» για να τον πάει στον Λαμπράκη και να πιάσει δουλειά στα χρόνια της χούντας, όταν ήταν άρτι αποφυλακισμένος και άνεργος, ήταν αυτός που οδήγησε τον Παντελή εκτός ΔΟΛ.

Με την «μετάθεση» στο ΒΗΜΑ και στη συνέχεια με την αντικατάστασή του από τον Αντώνη Καρακούση. Η ουσία είναι ότι ο Παντελής γνωρίζει τα προβλήματα της πιάτσας. Για να δανειστώ ένα τίτλο βιβλίου του πατέρα του είναι «50 χρόνια στο κουρμπέτι». Γνωρίζει ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι και δεν μπορεί να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι- βλέπε ΕΡΤ και δημοτικά ΜΜΕ. Γνωρίζει τον ομφάλιο λώρο που δένει την κρατική ραδιοτηλεόραση με το υπουργείο που ανέλαβε. Γνωρίζει τι σημαίνει η πιθανότητα να κλείσει η Ελευθεροτυπία. Γνωρίζει τι είναι το ΤΣΠΕΑΘ και ο ΕΔΟΕΑΠ. Τα γνωρίζει όλα.

Το ζήτημα είναι τι θα τα κάνει- αν θελήσει να τα κάνει κάτι. Αυτοί που τον γνωρίζουν λένε ότι είναι περίεργος άνθρωπος, αλλά όχι κακός. Μέλλει να δούμε αν θα θελήσει να βάλει τη σφραγίδα του στο υπουργείο τύπου ή αν θα κάνει αγγαρεία έως ότου γίνουν οι εκλογές και μετακομίσει στα έδρανα της Βουλής. Με το ΠΑΣΟΚ φυσικά.

 ΧΡΑΝ

Σχετικό Θέμα:

Πρώτο crash test Μιχελάκη- Καψή με αφορμή την εφεδρεία