Μετά κόπων και βασάνων κανονίστηκε τελικώς η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Όχι γιατί υπήρξε κάποιο κόλλημα από αμερικανικής πλευράς. Απλά διότι στην Συγγρού χρειάστηκε να αναθεωρήσουν τη λίστα των στελεχών που θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο της ΝΔ για να ξεπεραστούν κάποιες ...μικρές γκρίνιες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση κλείστηκε για τις 2 το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, στο ξενοδοχείο όπου θα διαμείνει ο αμερικανός αντιπρόεδρος, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με τη γύρω περιοχή ασφαλώς να θυμίζει αστυνομοκρατούμενη πόλη.

Διόλου περίεργο, οι καιροί δεν είναι καθόλου εύκολοι, ειδικά αν είναι κανείς υψηλός θεσμικός αξιωματούχος του διεθνούς πολιτικοοικονομικού στερεώματος.

Ο κ. Σαμαράς, δεδομένης και της ατζέντας των συνομιλιών με τον κ. Μπάιντεν και μετά την ενεργή εμπλοκή της Αμερικής στα οικονομικά της Ευρώπης, είχε αποφασίσει αρχικώς να πλαισιωθεί από τους στενός οικονομικούς του συμβούλους: Τους αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομιάς κ.κ. Χρ. Σταϊκούρα και Ν. Μηταράκη και τον Χρ. Λαζαρίδη.  Για θεσμικούς λόγους, το κλιμάκιο θα συμπλήρωνε και ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών Π. Παναγιωτόπουλος.

Ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε χθες το πρωί αλλά... περπάτησε ως το μεσημέρι. Ως την ώρα δηλαδή που το πληροφορήθηκε ο Υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος.

Καθώς λοιπόν, αφ’ ενός δεν προβλέπεται θεσμικά συνάντηση του Αμερικανού Αντιπροέδρου με τον Υπουργό Άμυνας αλλά και επειδή, κατά τα φαινόμενα, τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύει στη συνάντησή του με τον κ. Μπάιντεν ο Υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας, ο κ. Αβραμόπουλος έπρεπε να βρει μία φόρμουλα, ώστε να δει και εκείνος τον κ. Μπάιντεν.

Καθώς φαίνεται, ο κ. Σαμαράς υπέκυψε στις πιέσεις του Αντιπροέδρου της ΝΔ –ο οποίος, με βάση και τα καθήκοντά του, έχει την εποπτεία του τομέα πολιτικής ευθύνης για τα εξωτερικά της χώρας- κι έτσι η λίστα των συμμετεχόντων αναθεωρήθηκε μέσα σε λίγες ώρες, συμπεριλαμβάνοντας και το όνομα του κ. Αβραμόπουλου.