Το απόγευμα της Παρασκευής άρχισε η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα τις Τρίτης, 6 Δεκεμβρίου, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μιχάλης Κατρίνης χαρακτήρισε «ιστορικό» τον προϋπολογισμό «λόγω της πρωτοφανούς δημοσιονομικής συγκυρίας καθώς και της συναίνεσης που αντικατοπτρίζει η κυβέρνηση Παπαδήμου» ενώ αναφέρθηκε και στις δύσκολες αποφάσεις που αναγκάστηκε να στηρίξει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ «με τεράστιο προσωπικό, ιδεολογικό και πολιτικό κόστος».

Από την άλλη ο εισηγητής της ΝΔ κ. Κώστας Μουσουρούλης υποστήριξε  ότι «η ΝΔ κυρώνει τον προϋπολογισμό του 2012, οι ενστάσεις όμως παραμένουν» ενώ επισήμανε ότι «ξέρουμε και δεσμευόμαστε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα αντιστρέψουμε την επικίνδυνη πορεία χώρας.Με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό δίνουμε το επίκεντρο στίγμα μας. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε προδομένη ψήφο λαού και να την κάνουμε ελπίδα».

Σκληρό, βάρβαρο και ταξικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τον λαό στην εξαθλίωση, ενώ ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης τόνισε ότι «η θετική ψήφιση του προϋπολογισμού είναι αυτονόητη», ωστόσο σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα προϋπολογισμό με πολλούς αστερίσκους».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό γιατί «η εφαρμογή του θα φέρει νέα ύφεση, αύξηση ανεργίας και νέα μείωση μισθών και συντάξεων» και καταλόγισε στη ΝΔ υποκριτική στάση.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο θα ανοίξει ο κατάλογος των εγγεγραμμένων βουλευτών και θα μπορούν να παρέμβουν και οι υπουργοί. Οι αρχηγοί των κομμάτων αναμένεται να λάβουν το λόγο την Τρίτη και η συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να γίνει δεκτός με ευρύτατη πλειοψηφία καθώς στηρίζεται από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ΝΔ, ΛΑΟΣ).

Πηγές: Naftemporiki.gr - Protothema.gr