Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης Παρασκευής ο Λουκάς Παπαδήμος ανάβει... κίτρινο στους υπουργούς της κυβέρνησής του για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, που θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Καλά ενημερωμένη πηγή σημειώνει πως την τελευταία σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως με το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστούν όλες οι προαπαιτούμενες πρόνοιες για τη δανειακή σύμβαση. Η ίδια πηγή μεταφέρει τον προβληματισμό του πρωθυπουργού για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της κυβέρνησης, με την έξωθεν εικόνα να μην είναι η καλύτερη δυνατή.

Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης γνωρίζει πολύ καλά πως δίνεται μάχη με τον χρόνο, για να «κλειδώσει» η νέα δανειακή σύμβαση (που αποφέρει 125 δισ. ευρώ από τον προσωρινό Mηχανισμό Σταθερότητας/EFSF).

Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προχωρά στη δέσμευση και του όποιου κυβερνητικού σχήματος θα προκύψει από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, προφανώς για να εξασφαλίσει τη νέα δανειακή 125-130 δισ. ευρω.

Ο κ. Γιουνκέρ θα διαβιβάσει στη συνέχεια και τη σχετική σύμβαση στα Κοινοβούλιο των μελών της Ευρωζώνης. Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του Eurogroup «αμφισβητεί» την δυνατοτήτα διενέργειας εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου, καθώς η σχετική διαδικασία που αφορά άμεσα στην εκταμιεύση κοινοτικών πόρων προλαβαίνει, δεν προλαβαίνει.

Την Δευτέρα θα συγκλιθεί το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ όπου και θα αποφασιστεί η εκταμίευση των 2,2 δισ. ευρώ, δηλαδή του μεριδίου του Ταμείου, στην έκτη δόση του Μηχανισμού Στήριξης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου, η απόφαση της 5ης Δεκεμβρίου για την εκταμίευση θα ληφθεί με βάση την πέμπτη έκθεση αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα και που έχει συνταχθεί από το κλιμάκιο του Ταμείου.

Ο Τζέρι Ράις υπενθυμίζει ότι απαιτούνται βαθύτατες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την δικαιότερη διανομή των βαρών.

Με το που εκταμιεύεται το μερίδιο του ΔΝΤ για την 6η δόση, ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για τη χορήγηση της επόμενης, γι' αυτό το κλιμάκιο του ΔΝΤ προγραμματίζει να βρεθεί στην Αθήνα το διάστημα 12-16 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, θα πρέπει να ψηφίσει άμεσα τον προϋπολογισμό τον αργότερο μέχρι την επόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή και οπωσδήποτε μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Τις λίγες ημέρες που απομένουν θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα χρόνιες εκρεμμότητες όπως για παράδειγμα το άμεσα άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι συγχωνεύσεις οργανισμών.

Όλα αυτά τα έχει σημειωμένα με... κόκκινο στο ημερολόγιό του ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος και μετά το τελευταίο κρούσμα τριβών στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος, απευθύνει ακόμα μία προειδοποίηση προς Πράσινους και Βένετους.

Σε κάθε περίπτωση η ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για την Αθήνα και την ελληνική υπόθεση καθώς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, θα τεθούν και ζητήματα προόδου του οικονομικού προγράμματος που έχουν επιβάλλει οι δανειστές στη χώρα μας.Jeffrey Postman