Στο «καυτό» ζήτημα των λογαριασμών Ελλήνων πολιτικών στην Ελβετία αναφέρθηκε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης σε συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή», καλώντας όλους τους βουλευτές, όχι μόνο της ισχύουσας κοινοβουλευτικής περιόδου να ανοίξουν τους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό. Παράλληλα, ο κ. Καρχιμάκης επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για το έλλειμμα, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στις εκλογές με τον Γιώργο Παπανδρέου επικεφαλής. Για τους λογαριασμούς στην Ελβετία είπε: «Επαναλαμβάνω ότι η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης αποτελεί ζήτημα τιμής για τον πολιτικό κόσμο. Πρότεινα, στο πλαίσιο συμφωνίας που δρομολόγησε η κυβέρνηση Παπανδρέου με τις Ελβετικές Αρχές, για την είσπραξη φόρων που διέφευγαν για χρόνια, να υπάρξει  υποβολή ειδικού αιτήματος ώστε να πραγματοποιηθεί διασταύρωση μεταξύ των ονομάτων των Ελλήνων βουλευτών και πιθανών λογαριασμών τους σε τράπεζες της Ελβετίας. Προτείνω, επίσης, όλοι οι βουλευτές, όλων των κομμάτων να δώσουν εξουσιοδότηση ή ότι άλλο έγγραφο χρειάζονται οι Ελβετικές τράπεζες, μέσω του Προέδρου της Βουλής για να εκδώσουν  άμεσα όλη την κίνηση των λογαριασμών. Να δούμε ποιος έχει και ποιος δεν έχει λογαριασμούς στην Ελβετίας, ποιος τα έχει και ποιος δεν τα έχει δηλώσει, από που τα βρήκε και τα έβγαλε έξω και φυσικά αν έχουν φορολογηθεί. Προτείνω μάλιστα, η διαδικασία αυτή να μην περιοριστεί μόνο στους βουλευτές της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Δύσκολα μπορώ να φανταστώ κόμμα ή βουλευτή που θα αρνηθεί αυτή την πρόταση. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται».

Για την κυβέρνηση Παπαδήμου, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχει συγκεκριμένη αποστολή: «Την εφαρμογή των αποφάσεων που θα επιτρέψουν την κατοχύρωση και υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, ώστε να απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας, να απαλλαγούμε από ένα βάρος 110 δισ. χρέους και να θέσουμε τις βάσεις για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το ζητούμενο αυτή την περίοδο δεν είναι το πότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, αλλά αν η χώρα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της. Τα υπόλοιπα έπονται».

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου προέκυψε μετά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι θέτει πάνω από όλους και πάνω όλα, πάνω από κάθε αξίωμα ακόμα και αυτό του Πρωθυπουργού, το μέλλον της χώρας και των πολιτών της, όπως έκανε πάντα, σε όλη την πολιτική του διαδρομή. Είναι μια κυβέρνηση την οποία στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής και η οποία καλείται να ολοκληρώσει, έχοντας την συναίνεση που δυστυχώς δεν είχαμε εμείς, την επίμονη, καθημερινή και σκληρή προσπάθεια που καταβάλλαμε επί δύο χρόνια για τη σωτηρία της χώρας. Δεν υπάρχει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης αυτής της κυβέρνησης. Πρώτα από όλα, γιατί το ΠΑΣΟΚ είχε την εντολή του ελληνικού λαού μέχρι το 2013 και την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ασχέτως εξελίξεων, αλλά και γιατί είναι ένα θέμα το οποίο δεν θέτουν οι πολίτες» πρόσθεσε.

Για τη νέα δανειακή σύμβαση υπογράμμισε ότι η υπογραφή της, «δηλαδή η κατοχύρωση της παραμονής στο ευρώ, αποτελεί και  δέσμευση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και αδιαπραγμάτευτη επιλογή του ελληνικού λαού. Ίσως για αυτό κάποιοι, που μιλούν εξ ονόματος του λαού, φοβήθηκαν και το δημοψήφισμα και την ετυμηγορία των πολιτών».

Ο κ. Καρχιμάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στις εκλογές με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου. «Το ΠΑΣΟΚ έχει Πρόεδρο και ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάθε δικαίωμα να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού, το έργο της κυβέρνησης του. Ένα έργο σημαντικό. Γιατί δεν είναι μόνο η μάχη για τη σωτηρία της χώρας, που παρά την κριτική που ασκείται και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει βάση, πέτυχε το στόχο της, αφού η χώρα παραμένει όρθια και συζητά για το μέλλον της. Είναι και το ότι σε δύο χρόνια έγιναν όσα δεν έγιναν για δεκαετίες ολόκληρες. Στην πολιτική, επαναλαμβάνω, υπάρχουν και η ηθική και η ψυχή. Υπάρχουν αξίες που, παρά τη δύσκολη συγκυρία και την ισοπέδωση που επιχειρείται, πρέπει να ξεχωρίζουν. Αλλιώς, δεν θα είμαστε τίποτα άλλο, παρά πολιτικά μηχανάκια επενδεδυμένα με κρέας» είπε.

Για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ είπε: «Αν δεν υπάρχει επόμενη μέρα για την Ελλάδα, υπάρχει επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ; Τώρα είναι η ώρα της τελικής μάχης για τη σωτηρία της χώρας. Για αυτό επισημαίνω ότι η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος και ειδικά αυτή την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ έχει κατοχυρωμένες διαδικασίες. Έχουν την σφραγίδα του Γιώργου Παπανδρέου, που είναι και ο εγγυητής της τήρησης των διαδικασιών αυτών και ο εγγυητής της ενότητας του Κινήματος μας (...) Αυτή την ώρα προέχει η ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου σταθεροποίησης και σωτηρίας της χώρας. Όσοι θέτουν τέτοια ζητήματα, αυτή την ώρα διακινδυνεύουν  και την πορεία της χώρας και την πορεία της παράταξης.
 
Για το αν μπορεί να προκληθούν νέες αλλαγές στη σύνθεση του πολιτικού σκηνικού είπε ότι «τα κόμματα υπάρχουν ή δημιουργούνται για να καλύψουν ανάγκες της κοινωνίας. Όταν δημιουργούνται για να καλύψουν προσωπικές ή άλλες ανάγκες, δεν έχουν τύχη. Υπάρχουν πολλά σχετικά παραδείγματα, τα ξέρετε, δεν χρειάζεται να τα αναφέρω».

Για το ζήτημα του ελλείμματος του 2009 ο κ. Καρχιμάκης είπε: «Στην επιστολή του, προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο κ. Σαμαράς, παραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από το 2008. Σας θυμίζω ότι το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή κόμπαζε ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη και δεν έχει πρόβλημα. Σας θυμίζω επίσης ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης Καραμανλή για το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκαν τρείς φορές. Ξεκίνησαν από το 3% πήγαν στο 4,5% κατά Σαμαρά και μετά μίλαγαν για  6% κατά Αλμούνια. Εμένα, κ. Καλαρρύτη, μου κάνει εντύπωση το εξής. Πώς είναι δυνατόν  μια χώρα που βρίσκεται σε επιτήρηση, δηλαδή τα οικονομικά της στοιχεία ελέγχονται από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, να παρουσιάζει αυτό το δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Είναι μεγάλες οι ευθύνες των Ευρωπαίων για αυτό. Κατά τα άλλα, δεν υπήρξε ούτε μεθόδευση, ούτε δόλος. Το Μνημόνιο, δηλαδή η δανειακή σύμβαση που επέτρεψε στην Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει, να μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, ήταν μονόδρομος για να αντιμετωπιστούν τα αδιέξοδα που δημιούργησε η καταστροφική και φαύλη διακυβέρνηση της ΝΔ».