Αν πιστέψει κανείς τη ΝΔ, η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με αποστολή να τακτοποιήσει ορισμένα ζητήματα στην Οικονομία και να πάει τη χώρα σε εκλογές. Ωστόσο στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για να ολοκληρώσει το έργο της μπορεί να αποδειχθεί η πιο πολυάσχολη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.  Το πρώτο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης για το βέτο της Ελλάδας στην προσπάθεια ένταξης της ΠΓΔM στην ΕΕ, το 2008. Η ΠΓΔΜ είχε προσφύγει τότε κατά της χώρας μας με την κατηγορία την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. Η απόφαση του δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα αναμένεται να αποφαίνεται ότι η Ελλάδα όντως παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας όχι όμως και να ικανοποιεί την απαίτηση της ΠΓΔΜ να μην εμποδίσει ξανά στο μέλλον η Ελλάδα την ένταξη της σε διεθνείς οργανισμούς. Το θέμα θα χρειαστεί πάντως διπλωματικό χειρισμό.   

Λίγες μέρες αργότερα, την Πέμπτη, αναμένεται να έρθει στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών η πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας για την αλλαγή των συνθηκών που θα οδηγούν στην αυστηροποίηση του συμφώνου σταθερότητας και την δημοσιονομική ένωση. Μπορεί το θέμα αυτό να άπτεται της οικονομικής επικαιρότητας, είναι από τη φύση του όμως (αλλαγή συνθήκης) αντικείμενο της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας. Αυτό που είναι γνωστό πάντως είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει διαμορφώσει άποψη, αυτό θα γίνει μετά τη δημοσιοποίηση των γαλλογερμανικών προτάσεων, θα πρέπει όμως να γίνει. Η κυβέρνηση είναι διχασμένη, είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δήμας τάχθηκε υπέρ των Γερμανικών σχεδίων ενώ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιαννίτσης κατά. Η συναντίληψη στα θέματα αυτά, που δεν αναφέρονται στη συμφωνία Παπανδρέου Σαμαρά, ενδεχομένως να αποδειχτεί πολύ δύσκολη στην πράξη.   

Ο πιο μεγάλος εφιάλτης πάντως όχι μόνο για τον κ. Παπαδήμο αλλά και για όλα τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα είναι να πρέπει να χειριστεί αυτή η κυβέρνηση Κυπριακό κάτι που δεν φαίνεται καθόλου απίθανο. Αν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες ανάμεσα σε Χριστόφια και Έρογλου δεν έχουν αποτέλεσμα ως τις αρχές Ιανουαρίου, τότε οι συνομιλίες θα έχουν οδηγηθεί σε αποτυχία και ενδεχομένως ο γ.γ. του ΟΗΕ να πιέσει για τετραμερή συνδιάσκεψη, ο ειδικός απεσταλμένος του Ντάουνερ τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ αυτής της διεξόδου.

Λογικά ο κ. Χριστόφιας θα το απορρίψει και χάρις στις καλές σχέσεις με τη Ρωσία έχει τις κατάλληλες διασυνδέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να το εμποδίσει. Μπορεί όμως να θελήσει να μη φανεί ότι αυτός τορπιλίζει τη διαδικασία και να το δεχτεί. Σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Παπαδήμος θα βρεθεί σε μια τετραμερή, για την οποία η συγκυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια γραμμή – με λίγα λόγια μύλος…       Θέμης Δαγκλής