Αυστηρά οικονομικού περιεχομένου θα είναι η ατζέντα της σημερινής συάντησης του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί γύρω στις δύο το μεσημέρι.  Συμφωνα με το πρόγραμμα του Αμερικανού αντιπροέδρου, η συνάντηση έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει περί τη μισή ώρα με τη συμμετοχή, από αμερικανικής πλευράς του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τα ευρωπαϊκά θέμα Κρ. Σμαρτ και συμβούλων του κ. Μπάιντεν

Τον Αντώνη Σαμαρά θα πλαισιώνουν ο υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος, οι αναπληρωτές τομεάρχες οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας και Ν. Μηταράκης και ο σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ Χρ. Λαζαρίδης. 

Ως πολιτικά σημαντικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος συναντάται με τον Α. Σαμαρά, υπό το θεσμικό του ρόλο, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στοιχείο το οποίο στην Συγγρού αντιλαμβάνονται ως κρίσιμο, καθώς διατηρεί για τον Πρόεδρο της ΝΔ τα χαρακτηριστικά του επόμενου συνομιλητή του Λευκού Οίκου και, ως εκ τούτου, ενισχύει το πολιτικό προφίλ του Αντώνη Σαμαρά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα εκθέσει στον κ. Μπάιντεν τους προβληματισμούς του αναφορικά με την ανυποχώρητη στάση των ισχυρών οικονομικών κέντρων της Ευρώπης ως προς το θέμα της πολιτικής που εφαρμόζεται από την ΕΚΤ και τις συνέπειες που μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στην ευρωζώνη, εξαιτίας της πολιτικής αυτής, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την ανάγκη να διευκολυνθεί η ΕΚΤ με εργαλεία που έχουν αφεθεί να χρησιμοποιηθούν και για άλλα νομίσματα. 

Δεδομένου ότι ήδη καταγράφονται έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης για την αδιαλλαξία του Βερολίνου να προσαρμόσει τη στάση του απέναντι στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται μέσω ΕΚΤ για τις χώρες που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού -και εν γένει για το ευρώ- στην ΝΔ υπολογίζουν και στην αμερικανική πίεση προς την Γερμανία να διαφοροποιήσει την πολιτική της. 

Προφανώς, η αμερικανική πλευρά δεν εκτιμάται ότι θα ανοίξει τα χαρτιά της κατά η σημερινή συνάντηση. Επιτελείς του κ. Σαμαρά όμως πιθανολογούν ότι θα μπορέσουν να «διαβάσουν πίσω από τις λέξεις» τη στάση που θα τηρήσει ο Λευκός Οίκος απέναντι στο ζήτημα της κρίσης χρέους που απειλεί την ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση φιλοδοξούν να περάσουν το μήνυμα ότι ο Α. Σαμαράς διατυπώνει μια εναλλακτική πρόταση ως προς την πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί για το ελληνικό θέμα και η οποία διαφαίνεται αποτελεσματικότερη από τις αδιέξδες πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί ως σήμερα. 


Πάνος Ρασσιάς


Σχετικά Θέματα:

Διαδοχικές επαφές του Τζο Μπάιντεν στην Αθήνα για κρίση χρέους, Σκοπιανό και Κυπριακό