Με ψήφους 15 υπέρ και 1 κατά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκανε δεκτή την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για την υπόθεση της εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, λόγω της αντίρρησης που προέβαλε η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία. Η Ελλάδα δεν δικαιολογείται να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με επιχείρημα ότι -μετά την είσοδό τους στον Οργανισμό- τα Σκόπια θα χρησιμοποιούν το συνταγματικό τους όνομα, σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία επισημαίνεται πως η ΠΓΔΜ έχει δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα σε οργανισμούς όπου η επιλογής των μελών γίνεται με ψηφοφορία.


Συγκεκριμένα, και όσον αφορά στο Αρθρο 11, παράγραφος 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το Δικαστήριο θεώρησε ότι η πρόβλεψη του κειμένου ότι η Ελλάδα δεν θα φέρει αντίρρηση (objection) στην είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς εφόσον η χώρα αποπειράται να εισέλθει με το προσωρινό της όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) έχει ευρεία ερμηνεία.

 

Επομένως, περιλαμβάνει κάθε είδους αντίρρηση και όχι, όπως ισχυρίστηκε η ελληνική πλευρά, ότι το Αρθρο 11, παρ. 1 αφορά μία στενότερη ερμηνεία σχετικά με την ανάγκη η αντίρρηση να εκδηλωθεί με προβολή βέτο ή με αντίρρηση σε ψηφοφορία σε διεθνή οργανισμό.

 

Επιπλέον, και σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς ότι τα Σκόπια, αφού γίνουν δεκτά σε κάποιον διεθνή ή περιφερειακό οργανισμό θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τη συνταγματική τους ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι με βάση το Αρθρο 11, παράγραφος 2, αλλά επίσης με βάση το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ότι το αίτημα της ελληνικής πλευράς δεν δικαιολογεί την προβολή αντίρρησης στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως πΓΔΜ.

 

Με τον τρόπο αυτό, η Χάγη δικαίωσε το ένα σκέλος της προσφυγής των Σκοπίων, απέρριψε όμως τη δεύτερη και σημαντικότερη αξίωση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι. 

Από την άλλη, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης καλωσόρισαν τα Σκόπια με την εκτίμηση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι να συνίσταται σε μια αισιόδοξη ερμηνεία. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι θεωρεί ότι η απόφαση αφαιρεί ένα σημαντικό εμπόδιο εν όψει των διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ για την ένταξή της στην Ε.Ε..

Σημειώνοντας ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκανε αποδεκτό το επιχείρημα των Σκοπίων ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, ασκώντας βέτο στην ένταξη της ΠΓΔμ στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωσή της πως η απόφαση του Δικαστηρίου σημαίνει ότι πλέον η Ελλάδα δεν μπορεί να εμποδίζει νόμιμα την εισδοχή της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η απόφαση αφαιρεί ένα σημαντικό εμπόδιο στην επικείμενη διαπραγμάτευση της χώρας για την ένταξή της στην Ε.Ε.

 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απόφαση


Με πληροφορίες από tovima.gr

 


Σχετικά Θέματα: 

Η συγκυβέρνηση στη δίνη της εξωτερικής πολιτικής…

Συνεδρίαση στα Σκόπια μετά την απόφαση του ΔΠΔ - Οι αντιδράσεις των ΜΜΕ της χώρας

Υπουργείο Εξωτερικών: «Η απόφαση της Χάγης δεν αφορά το ζήτημα της ονομασίας»

Παναγιωτόπουλος: «Η Ελλάδα να μη μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές για την ονομασία»

Καρατζαφέρης: Να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας

Βενιζέλος: Αν οι Σκοπιανοί παρεξηγήσουν το περιεχόμενο της απόφασης δεν θα ωφεληθούν