Την ιδιαίτερη, όπως τη χαρακτήρισαν, ικανοποίηση τους για τη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, μετά τη σύσκεψη που είχαν το μεσημέρι στα Σκόπια, στην οποία αποτίμησαν την απόφαση του Δικαστηρίου. Ο κ. Γκρούεφσκι σε δήλωση του υπογράμμισε ότι το ΔΔΧ έκανε αποδεκτά όλα τα βασικά αιτήματα της ΠΓΔΜ και παράλληλα απέρριψε σχεδόν όλα τα επιχειρήματα της Ελλάδας. "Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι το Δικαστήριο έκανε αποδεκτή την προσφυγή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και παρεμπόδισε αναιτιολόγητα την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ", ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

"Η απόφαση είναι θετική για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και στο όνομα της κυβέρνησης και των πολιτών της χώρας μας χαιρετίζουμε την απόφαση και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς το Δικαστήριο για το σεβασμό του νόμου και του δικαίου", πρόσθεσε.

Ο κ. Γκρούεφσκι τόνισε ότι η χώρα του θα σεβαστεί πλήρως την απόφαση του ΔΔΧ, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εμποδίζει την ΠΓΔΜ όσον αφορά την ενταξιακή της πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ Παράλληλα ανέφερε πως η ΠΓΔΜ επιθυμεί να σημειωθεί πρόοδος τόσο στις σχέσεις με την Ελλάδα όσο και στην ενσωμάτωσή της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε δήλωση του σημειώνει ότι "σήμερα είμαστε μάρτυρες μίας εξαιρετικά σημαντικής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου υπέρ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

"Η ανώτατη δικαστική αρχή του διεθνούς δικαίου έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία και παρεμπόδισε την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως εκ τούτου, απαιτεί από την Ελλάδα, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απαιτεί, να σεβαστεί και να εφαρμόσει αποτελεσματικά την Ενδιάμεση Συμφωνία, που είναι το μοναδικό έγγραφο που ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Αντί η Ελλάδα να μας παρεμποδίζει πρέπει να στηρίξει την ένταξη μας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ορίζει η Ενδιάμεση Συμφωνία", ανέφερε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ.

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων, στις πρώτες τους αναφορές για τη σημερινή απόφαση του ΔΔΧ, προβάλλουν κυρίως το πρώτο σκέλος της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11, παράγραφος 1, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από το 1995.

Η είδηση προβάλλεται ήδη από τις ιστοσελίδες ροής των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, υπό τους εξής τίτλους:

Εφημερίδα "Ντνέβνικ" (Dnevnik): "Η Χάγη καταδίκασε την Ελλάδα", εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" (Utrinski Vesnik): "Το ΔΔΧ αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία", τηλεοπτικός σταθμός "Alfatv": "Η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας".

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας αναφέρεται ότι "το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος (σ.σ.: Ελλάδα) συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην αίτηση εισδοχής ή στη συμμετοχή του Δευτέρου Συμβαλλομένου Μέρους (σ.σ.: ΠΓΔΜ) ως μέλους σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς, στους οποίους το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος είναι μέλος.

Το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος, εντούτοις, διατηρεί το δικαίωμα να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή από τις, προαναφερθείσες εάν, και στο μέτρο που, το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος πρόκειται να αναφέρεται σε τέτοιους οργανισμούς ή θεσμούς διαφορετικά από ό,τι στην παράγραφο 2 της αποφάσεως 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ δηλ. ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας)".

Στις ίδιες αναφορές των ΜΜΕ των Σκοπίων, σε δεύτερο πλάνο προβάλλεται το δεύτερο σκέλος της απόφασης του ΔΔΧ, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα, στο μέλλον, δεν υποχρεούται να μην εγείρει αντιρρήσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.