Η γαλλογερμανική συμφωνία είναι έτοιμη, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ ο Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι θα αποσταλεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ την ερχόμενη Τετάρτη. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συμφωνία απαιτεί αλλαγή στην ευρωπαϊκή συνθήκη, που ιδανικά θα εγκριθεί και από τα 27 κράτη-μέλη. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η νέα συνθήκη μπορεί να αφορά μόνο τους 17 της ευρωζώνης, αλλά να είναι ανοιχτή και στα υπόλοιπα μέλη εφόσον το θελήσουν.

Όπως είπε, τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο επιθυμούν την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε όποια μέλη δεν τηρούν τον κανόνα του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ συμφωνούν και στην ανάγκη επιβολής κανόνα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ανά την ευρωζώνη. Τόνισε ακόμα ότι και οι δύο είναι υπέρ της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης το 2012.

Ο Σαρκοζί δήλωσε επίσης ότι οι αλλαγές απαιτούνται ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της τρέχουσας κρίσης, ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις πλέον θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, οι αλλαγές απαιτούνται ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της τρέχουσας κρίσης και σημείωσε πως τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία συμφωνούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη καθώς και ότι τα ευρωομόλογα δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση λύση στην κρίση.

«Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές που θα πηγαίνουν πιο μακριά από τις συμφωνίες. Χρειαζόμαστε δεσμευτικό φρένο στο χρέος, που θα επιβεβαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...ώστε να λειτουργεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», είπε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Αυτό το πακέτο δείχνει ότι είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να κρατήσουμε το ευρώ σταθερό, ως ένα νόμισμα που συμβάλλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή σταθερότητα», πρόσθεσε η ίδια.

 «Όσον αφορά αυτά που έχουμε πει για την ΕΚΤ, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Απορρίπτουμε την ιδέα των ευρωομολόγων», δήλωσε η Μέρκελ.

Πηγή: Naftemporiki.grΣχετικό θέμα: FT: O Standard & Poor's απειλεί με υποβάθμιση τους ισχυρούς της Ευρωζώνης, ακόμα και τη Γερμανία!