Με τη μια δήλωση να διαδέχεται την άλλη και όλες μαζί να οδηγούν βαθύτερα στην εσωστρέφεια, το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει γοργά (και αναγκαστικά) στις διαδικασίες που θα ξεκαθαρίσουν το εσωκομματικό τοπίο. Η 6η δόση εγκρίθηκε, ο προϋπολογισμός ψηφίζεται το κλίμα έχει βαρύνει και κάποιοι δείχνουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν. Ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, για ένα απλό (για τον ίδιο) λόγο, που ωστόσο φαντάζει απίθανος για την πλειοψηφία των πολιτών.

Ο Γιώργος δεν πιστεύει ότι η κυβέρνησή του απέτυχε. Πιστεύει ακριβώς το αντίθετο, ότι πέτυχε και το εκφράζει δημοσίως μόλις βρει την ευκαιρία. Υπό την έννοια αυτή δεν αντιλαμβάνεται και το λόγο για τον οποίο οφείλει να παραιτηθεί. Και θυμώνει με όποιον το ζητάει δημοσίως, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Θυμώνει και με όσους μαθαίνει ότι θέτουν το ζήτημα της παραίτησης παρασκηνιακά. Δεν είναι όμως σε θέση να επιδείξει πυγμή. Το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει αυτή τη στιγμή διαδικασίες πειθαρχικών ποινών.

Το γνωρίζουν όλοι, ακόμα και τα γκαρσόνια που σερβίρουν καφέδες στο καφέ κάτω από τα γραφεία της Ιπποκράτους. Μπορεί όμως να επιδείξει αποφασιστικότητα και επ’ αυτού δέχεται σχετικές εισηγήσεις. Υπάρχουν δηλαδή συνεργάτες του Γιώργου που λένε ότι πρέπει να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει στην εσωκομματική του αντιπολίτευση, πριν η αμφισβήτηση προσλάβει διαστάσεις που δεν θα μπορούν να τιθασευτούν. Αυτή τη στιγμή, ο μόνος που έθεσε θέμα αποχώρησης του Παπανδρέου είναι ο Χρυσοχοΐδης.

Ο Λοβέρδος ζητάει να ανοίξει ο διάλογος με δική του πρωτοβουλία. Ο Βενιζέλος επισήμως προτάσσει τη χώρα και τον αγώνα που δίνει ως υπουργός. Και η Άννα τηρεί στάση αναμονής. Δεν είναι τυχαίο ότι στον Χρυσοχοΐδη έσπευσαν να απαντήσουν εκτός του Καρχιμάκη και ο Καστανίδης και ο Σκανδαλίδης. Ο πρώτος στηρίζει τον Γιώργο και ο δεύτερος γνωρίζει το… κοινό μυστικό. Ότι αν ο Παπανδρέου πάρει πρωτοβουλία να συζητήσουν για την κυβερνητική πορεία του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας ταυτοχρόνως και τα «συμφέροντα» (σ.σ. αυτό του εισηγούνται) το πιθανότερο, για να μην πούμε το βέβαιο, είναι να υπερκεράσει κάθε εσωκομματική αμφισβήτηση, σε όποιο όργανο και αν γίνει η συζήτηση: Κοινοβουλευτική Ομάδα, Κεντρική Επιτροπή ή Εθνικό Συμβούλιο.

Το θέμα είναι αν ο Γιώργος σηκώσει το γάντι για να δούμε αν θα επαληθευτούν και οι εκτιμήσεις…


ΑΣΚ