Η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης προκάλεσε μια μίνι κρίση στη συγκυβέρνηση, με τον Γ. Καρατζαφέρη να απειλεί με έξοδο από τον κυβερνητικό συνασπισμό και να ζητά δημοψήφισμα για το όνομα της ΠΓΔΜ και καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας. Η είδηση όμως δεν ήταν αυτό, που ήταν πάνω κάτω αναμενόμενο. Η είδηση ήταν η συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ.   Από τη ΝΔ ως τους Οικολόγους, όλα τα κόμματα της βουλής και της ευρωβουλής θεώρησαν υποχρέωση τους να σχολιάσουν την απόφαση της Χάγης. Από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ο Καρατζαφέρης το έκανε τρεις φορές μέσα  στην ημέρα, ενώ η ΝΔ ακολούθησε με δήλωση Παναγιωτόπουλου το απόγευμα. Μόνο το ΠΑΣΟΚ δεν έκρινε σκόπιμο να τοποθετηθεί θεωρώντας προφανώς ότι καλύπτεται από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών. Ούτε από το κόμμα, ούτε από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου υπήρξε κάποια αντίδραση.          

Έλα όμως που ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών– ο κ. Σταύρος Δήμας - μπορεί να θεωρηθεί ότι εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ, εκφράζουν μόνο την κυβέρνηση. Με την ψευδαίσθηση ότι ακόμα κυβερνούν, στο ΠΑΣΟΚ ξέχασαν αυτή την κρίσιμη λεπτομέρεια.

Ο πρώτος που το κατάλαβε ήταν ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος θεώρησε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό να παρέμβει μετά τον Καρατζαφέρη και να τοποθετηθεί επί του θέματος. Τότε και μόνον τότε ξύπνησαν στην Ιπποκράτους. Με το άγχος ότι άφησαν το πεδίο ελεύθερο στο Βενιζέλο να εκπροσωπεί μόνος το ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να συντάξουν μια ανακοίνωση,  κάτι που όπως πάντα τους πήρε κάμποσες ώρες.

Η δήλωση του κ. Παπανδρέου– μια αντιγραφή εκείνης του κ. Παπαδήμου έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία τις πρώτες πρωϊνές ώρες.. Αν μη τι άλλο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι το εθνικό συμφέρον επιτάσσει «η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν μπορούν και πρέπει να αναζητήσουν την ευρύτερη συναίνεση γύρω από το θέμα της ονομασίας». Με άλλα λόγια, δεν κυβερνάμε μόνοι μας.Θέμης Δαγκλής