Αυτό δηλώνει ο Χάρης Καστανίδης, δίνοντας ταυτοχρόνως συνέχεια στα περί ανατροπής του Γιώργου Παπανδρέου- άποψη που διατύπωσε χθες, μαζί με άλλους 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε κοινό κείμενο. Μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5, ο πρώην υπουργός είπε για τον ισχυρισμό περί «ανατροπής»: «Εάν κοιτάξουμε προς τα πίσω, υπάρχει ποτέ στην ιστορία της χώρας αλλαγή – ανατροπή ουσιαστικά – της κυβέρνησης επειδή το ήθελαν κάποιοι ξένοι ή υπάρχουν πάντοτε κάποιοι εγχώριοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο; Εγώ δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν, επειδή ένας πρωθυπουργός ή ένας υπουργός μιας χώρας δήλωνε ότι κάτι πρέπει να γίνει, αυτομάτως να γινόταν κάτι. Υπήρχαν πάντοτε συντεταγμένοι μηχανισμοί που οδηγούσαν κάπου. Θυμάμαι λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο λυσσαλέα πολεμήθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ η ιστορία του δημοψηφίσματος και μια μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που είπαν με πολύ μεγάλη καθαρότητα στον κ. Παπανδρέου «ή θα φύγεις και θα σου δώσουμε προσώρας ψήφο εμπιστοσύνης ή θα μείνεις και θα σε ρίξουμε».

Υπήρξε (με τις τράπεζες) μια σφοδρότατη υπόγεια αντιπαράθεση, η οποία κορυφώθηκε με την ιστορία του δημοψηφίσματος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είχαμε δηλώσεις εκπροσώπων τραπεζών, που έλεγαν ότι θα ήταν λάθος να πάμε πέραν της απόφασης της 21ης Ιουλίου για κούρεμα, που ήταν τότε στο 20%. Άλλωστε δε και ο σημερινός πρωθυπουργός είχε εκφράσει τότε την άποψή του ο άνθρωπος στο ΒΗΜΑ, με ένα πολύ μεγάλο κείμενο, στο οποίο εξηγούσε γιατί δεν πρέπει να υπάρξει κούρεμα πέραν του 20%.»

Για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς που προτείνεται στην επιστολή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «κορμός θα είναι πάντοτε το ΠΑΣΟΚ. Και θα υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, έτσι ώστε μετά τις εκλογές να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός δυνάμεων», προσθέτοντας ότι «σημασία έχει πρώτα απ’ όλα να ανασυντεθεί ο κορμός της Κεντροαριστεράς που είναι το ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, μιλώντας για τα κίνητρα των βουλευτών που συνυπέγραψαν το χθεσινό κείμενο για την κεντροαριστερά, επισήμανε ότι «η πρωτοβουλία έχει σχέση με την ανάγκη του κόσμου όχι να βλέπει υποψήφιους διαδόχους, αλλά προτάσεις για το μέλλον των απλών πολιτών» υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που χρειαζόμαστε αυτήν την ώρα δεν είναι να προτάξει καθένας τη φιλοδοξία του… Χρειαζόμαστε ιδέες. Δεν χρειαζόμαστε πρόσωπα που σαν σε επίδειξη πασαρέλας λένε ότι είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι.»