Την ώρα που η ευρωζώνη βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι εκτιμίσεις για την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης είναι πεσιμιστικές, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, κάλεσε την Ελλάδα να εξετάσει το ενδεχόμενο της εξόδου της από το ευρώ ούτως ώστε οι πολίτες της να αποφύγουν τον πόνο του αποπληθωρισμού. Ο κύριος Ντεστέν επισημαίνει ακόμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει στην ευρωζώνη, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας έχοντας ένα τόσο ισχυρό νόμισμα που δεν της δίνει τη δυνατότητα υποβάθμισης του.

«Το αν θα παραμείνει στο ευρώ ή αν θα χρησιμοποιήσει ένα εθνικό νόμισμα για ένα διάστημα, είναι επιλογή της Ελλάδας» επισήμανε.

«Αν η χώρα είχε μείνει στη δραχμή, αυτή τη στιγμή το νόμισμά της θα είχε υποτιμηθεί κατά τουλάχιστον 40-50% μέχρι σήμερα» πρόσθεσε.

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος φοβάται ότι οι Έλληνες δεν θα αποδεχθούν εσωτερική υποτίμηση 40% που έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας. Αυτή η προσέγγιση θα έχει τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό κόστος σύμφωνα με την εκτίμησή του. Ωστόσο, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξαρτήτως νομίσματος.

Πηγή: Skai.gr