Μήνυμα στην ΠΓΔΜ ότι δεν αλλάζουν τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου έστειλαν από τις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο μήνυμα έστειλαν πριν μερικές ημέρες και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.  
Στο κείμενο του ανακοινωθέντος της υπουργικής Συνόδου, αναφέρεται ότι η Συμμαχία «επαναβεβαιώνει την πολιτική των ανοιχτών θυρών και την ισχυρή δέσμευση για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των υποψηφίων εταίρων μας, σε συμφωνία με προηγούμενες αποφάσεις που ελήφθησαν στις Συνόδους του Βουκουρεστίου, του Στρασβούργου - Κελ και της Λισαβόνας».   

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «οι δημοκρατικές αξίες, η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι σημαντικές για τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει οι υποψήφιες χώρες και τις ενθαρρύνουμε να συνεχίζουν να εφαρμόσουν τις απαραίτητες αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις για την προώθηση των ευρωατλαντικών τους φιλοδοξιών».

 Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι παραμένει προσηλωμένη σε ταχεία επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων μέσω διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.

Σε δήλωσή του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το βέτο που άσκησε η Ελλάδα στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σημείωσε πως «η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ... μόλις οι υποψήφιες χώρες εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι δύο οργανισμοί».

Ανέφερε ακόμη πως το ζήτημα της ονομασίας δεν πρόκειται να επιλυθεί διά της τεθλασμένης, κάτι, που, όπως τόνισε ο κ. Δήμας, επιβεβαίωσε και το Διεθνές Δικαστήριο με την απόφασή του, καλώντας τα δύο μέρη να διαπραγματευθούν με καλή πίστη.

«Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα την έχει. Ελπίζω να δείξει την ίδια βούληση και η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».