Νέα δημοσκόπηση που δίνει εκ νέου προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία που συνολικά συγκεντρώνει το 29,3 στην εκτίμηση ψήφου έναντι του ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει συνολικά ποσοστό 17,1% δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Μεγάλο εξακολουθεί να παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ενώ ανοδικά κινούνται τα κόμμα της Αριστεράς.
Στην εξαμηνιαία πανελλαδική έρευνα της «Metron forum», το κεντρικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ο πολύπλευρος χαρακτήρας της κρίσης. Το κλίμα απαισιοδοξίας είναι πρωτοφανές (76,6%), ο βαθμός ικανοποίησης από τη ζωή σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό (30%), το οικονομικό πρόβλημα και η ανεργία διατηρούν τη δραματική πρωτιά στη σειρά ιεράρχησης των προβλημάτων των πολιτών ενώ οι αρνητικές προσδοκίες για τον επόμενο χρόνο χτυπούν «κόκκινο» με 82%.  

Εννιά στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια ενώ στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουλίου ενώ έξι στους δέκα ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν αρνητική τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Σ’ αυτά τα δεδομένα προστίθεται η κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση με το 55% να θεωρεί ότι τα μεγάλα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα στο πλαίσιο ενός εθνικού κράτους αντί ευρύτερων ενώσεων και το 65% να εκτιμά ότι η οικονομική κρίση θα αποδυναμώσει την ΕΕ.

Παρουσιάζει ωστόσο εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός, ότι αν και το 60% θεωρεί ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να  βοηθήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντούτοις δεν το έχει κάνει. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει (83%) ότι  οι δανειστές μας έχουν ως στόχο να μας εκμεταλλευθούν όχι να σταθούν δίπλα μας. Είναι επίσης εντυπωσιακό το στοιχείο, ότι οι πολίτες μπορεί να θεωρούν υπεύθυνη την ΕΕ – στο βαθμό που της αναλογεί- για τη σημερινή κατάσταση της χώρας όμως δεν την απορρίπτει καθώς πάνω από επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι ενδεχόμενη απομάκρυνση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και επιστροφή στη δραχμή θα είναι αρνητική εξέλιξη.  

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου κατά 7,8 ποσοστιαίες μονάδες (από 2,8 που ήταν τον Ιούλιο) και στην εκτίμηση ψήφου κατά 12,2%.

Είναι ενδεικτικό, ότι αθροιστικά τα κόμματα με επίσημη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση συγκεντρώνουν 51,3% ποσοστό το οποίο αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ενώ ο χώρος της αποστασιοποίησης και των αναποφάσιστων από το 19,1% που άθροιζε τον Μάρτιο του 2010 εκτινάχθηκε στο 36,7% τον Ιούλιο και τώρα κινείται στο 35,6%!  

Αναλυτικότερα, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,3%, το ΠΑΣΟΚ 17,1%, το ΚΚΕ 13,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,7%, ο ΛΑΟΣ 9,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 5,8%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,9%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,5% και το Άρμα Πολιτών 2,4%.

H συσπείρωσή του ΠΑΣΟΚ έχει περιοριστεί μόλις στο 28% ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε στην τελευταία θέση των δημοτικοτήτων των πολιτικών αρχηγών.  

Ο Αντώνης Σαμαράς, θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 15,6% ενώ η στην παράσταση νίκης , η σημαντική ανατροπή που σημειώθηκε τον Ιούλιο υπέρ της ΝΔ διατηρείται και διευρύνεται (53,8% από 37,6%).  

Βάζοντας η έρευνα στο μικροσκόπιο τη μεταβατική κυβέρνηση, καταγράφει ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, αν και δεν είναι πολιτικός αρχηγός, είναι δημοφιλέστερος των πολιτικών αρχηγών με δημοτικότητα 43,0%, η οποία όμως τις πρώτες
ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του, είχε μετρηθεί σε διάφορες έρευνες, σε επίπεδα άνω του 70%.  

Μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ προηγείται σε δημοτικότητα ο Ανδρέας  Λοβέρδος με 30,8% και τον Βαγγέλη Βενιζέλο να βρίσκεται στην τρίτη θέση, μετά τη Φώφη Γεννηματά ενώ μεταξύ των στελεχών της ΝΔ, προηγείται ο κ. Αβραμόπουλος με 28,0%. Από τα αξιοσημείωτα της έρευνας, είναι ότι η Λιάνα Κανέλλη βρίσκεται στην πρώτη θέση της δημοφιλίας των πολιτικών στελεχών, υπερκεράζοντας ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με 56,5%.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


Σχετικά Θέματα:

Public Issue: «Αέρας» 14,5 μονάδων για τη ΝΔ - Μεγάλη άνοδος της Αριστεράς