Για «δημοσιονομικό συμβόλαιο» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξη τύπου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες παραθέτοντας τις αποφάσεις που πήραν οι ευρωπαίοι ηγέτες. «Ο κανόνας αυτός θα πρέπει να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα, η αξιολόγηση θα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» τόνισε.

Το συμβόλαιο αυτό είπε ο κ. Παπαδήμος «αποτελείται από υιοθέτηση δημοσιονομικού κανόνα, που προβλέπει ισορροπημένους προϋπολογισμούς, εφόσον το έλλειμμα δεν υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ».

«Σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο κανόνας θα ακολουθείται από αυτόματο διορθωτικό μηχανισμό» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Τα κράτη θα πρέπει να υποβάλουν προγράμματα, με διαρθρωτικά μέτρα που θα πρέπει να υλοποιούνται όταν εμφανίζονται αποκλίσεις» επεσήμανε.

Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι «εάν μία χώρα δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του 3%, θα υπάρχει αυτοματισμός κυρώσεων, που δεν θα εφαρμόζεται μόνο όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το αποφασίσει».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα αυξηθούν τα κεφαλαια που παρέχονται στο ΔΝΤ έως 200 δισ. ευρώ με τη μορφή διμερών πιστώσεων.

«Απαλείφεται η ρύθμιση για υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στον ESM», απόφαση την οποία χαρακτήρισε σημαντική ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Ο τελικός σκοπός είναι να υπάρξει τροποποίηση της Συνθήκης» είπε ακόμα.

«Θα συντελέσουν στον περιορισμό των επιπτώσεων των πιέσεων στην αγορά ομολόγων της ΕΕ οι χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ» πρόσθεσε ο κ. Παπαδήμος προσθέτοντας ότι «έγιναν σημαντικά βήματα προς την αντιμετώπιση της κρίσης και την επανάληψη αναλόγων φαινομένων».

Για την Ελλάδα ο κ. Παπαδήμος είπε ότι «εφόσον ολοκληρώσουμε με επιτυχία το οικονομικό πρόγραμμα, η Ελλάδα θα ασκήσει δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με τους νέους κανόνες», κάνοντας λόγο για «αποτελεσματική έως τώρα λειτουργία της κυβέρνησης».
Σχετικά θέματα: