Την αντίθεση της ΝΔ στην περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Μιχελάκης. Με αφορμή τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Μιχελάκης υπενθυμίζει συγκεκριμένα ότι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων κατά την περίοδο 2013-2015 θα εξειδικευθούν από την επόμενη κυβέρνηση, μέχρι τα μέσα του 2012.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει, «η προσαρμογή θα πρέπει να προέλθει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την περιστολή των δαπανών, εξαιρουμένων των δημοσίων επενδύσεων».

«Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η ενίσχυση της οικονομικής ένωσης απαιτεί δημοσιονομική πειθαρχία, προσαρμοστικότητα, ευελιξία και ρευστότητα. Και όλα αυτά μαζί. Και όχι το ένα σε βάρος των υπολοίπων», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι απαιτείται εμβάθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης, επιθετικότερη παρέμβαση της ΕΚΤ, ενίσχυση της δύναμης πυρός των μηχανισμών στήριξης, έκδοση ευρωομολόγων και δημιουργία μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής εταιρίας αξιολόγησης.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπογραμμίζει ακόμη την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης, έτσι ώστε, όπως τονίζει, «να έχουμε μια Ευρώπη με αλληλεγγύη και όχι σχηματισμούς χωρών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία ένωση πολλών ταχυτήτων».