Ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας κυρίους Πόουλ Τόμσεν(ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).  Αντικείμενο της πρωινής συνάντησης ήταν η επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν την πρόοδο του υπάρχοντος προγράμματος, η πορεία του PSI και η οργάνωση των διαβουλεύσεων για την κατάρτιση του προγράμματος που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. 

Η τρόικα αναμένεται να ολοκληρώσει την παρουσία της την Παρασκευή αφότου ολοκληρώσει κύκλο επαφών με βασικά Υπουργεία, την Τράπεζα της Ελλάδος και εκπροσώπους των τραπεζών.

Δύο από τα καυτά θέματα της ατζέντας του κλιμακίου της τρόικας είναι αυτά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς και οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Αναλυτικότερα, πρόσθετα μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ και αυξήσεις έως 25% στα εισιτήρια των  αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ αλλά και  στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ φέρνει το νέο Μνημόνιο την ώρα που η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα για να ελέγξει αν πληρούνται οι όροι για το νέο μνημόνιο των 130 δισ. ευρώ, αλλά και να εξετάσει αν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να καλύψουν τη φετινή "μαύρη τρύπα" στα έσοδα που θέτει μέχρι στιγμής εκτός στόχων το έλλειμμα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, η τρόικα αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα και για μείωση των επιπέδων των κατώτατων μισθών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), και ιδιαίτερα να μην ισχύσουν οι αυξήσεις που προβλέπει για τον Ιούλιο του 2012.   

Επιπλέον, μετά και την αποτυχία εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, οι δανειστές αναμένεται να ασκήσουν εκ νέου πιέσεις για απευθείας απολύσεις στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το κείμενο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου, ο στόχος για την εργασιακή εφεδρεία αφορούσε συνολικά 30.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων 15.000 που θα έπρεπε να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και οι υπόλοιποι που θα χαρακτηρίζονταν πλεονάζον προσωπικό θα «έμπαιναν» σε «εφεδρεία» για έναν χρόνο και μετά θα απολύονταν.

Ωστόσο από την έως τώρα εφαρμογή της εφεδρείας όμως δείχνει ότι από τους 8.023 μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει από τις 6 Οκτωβρίου μόνο 643 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία και οι υπόλοιποι 7.360 υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται.

Λόγω της απόκλισης από τον στόχο των 30.000 «εφέδρων», αφού υπολογίζεται ότι θα υπολείπονται περίπου 14.000 έφεδροι και 11.000 υπάλληλοι που θα έπρεπε να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα θέσουν το θέμα της άμεσης απόλυσης 25.000 δημοσίων υπάλλήλων.

 Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για το νέο μνημόνιο και για τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση μπαίνουν και πάλι τα μέτρα για:


 - μείωση των κρατικών δαπανών
 - νέες περικοπές στο μισθολογικό κόστος  800 εκατ. ευρώ το 2012 και 450 εκατ. ευρώ το 2013
 - κλείσιμο Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών
 - καθολική εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας  στο Δημόσιο
Τουλάχιστον 70.000 εργαζόμενοι θα οδηγηθούν το 2012 σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης λαμβάνοντας για ένα χρόνο το 60%  του βασικού τους μισθού, ενώ το 2013 θα υπάρξει και νέο κύμα αποχωρήσεων από το Δημόσιο που  υπολογίζεται σε 50.000 άτομα. 

Επιπλέον στο παζάρι μπαίνουν

 - έλεγχος και περικοπή δαπανών του συστήματος Υγείας
 - ουσιαστικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελματων
 - «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων και
 - επιβολή νέων φορολογικών βαρών.

 Στον τομέα των δαπανών Υγείας, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

 - μείωση 50% του διοικητικού προσωπικού και κατά 5% των γιατρών του νέου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
 -  μείωση κατά 10% στο κόστος των νοσοκομείων το 2011 και κατά 5% επιπλέον το 2012. 

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, σε πρώτη φάση ζητείται από την τρόικα ένταση των ελέγχων σε «μεγάλους» φορολογούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ως στόχο την κατάργηση εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών απαλλαγών (επιχειρήσεις- ΦΠΑ) και, αφετέρου, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω και της εφαρμογής του καθολικού πόθεν έσχες.

Τέλος, όσον αφορά στα «κλειστά» επαγγέλματα, οι έως τώρα παρεμβάσεις χαρακτηρίζονται ελλιπείς και απαιτείται δράση για απελευθέρωση των ελάχιστων αμοιβών των συμβολαιογράφων και μείωση των εξόδων παράστασης των δικηγόρων, επιτάχυνση της δημιουργίας δικηγορικών εταιριών, κατάργηση της απαγόρευσης από το ΤΕΕ στις χαμηλές αμοιβές, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπει ο αριθμός και η αξία των αδειών ταξί.


Πηγή: Νewpost.gr/tovima.gr/protothema.gr


Σχετικά Θέματα:

Νέες μειώσεις μισθών και περικοπές επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα!