Επιμένει για το άνοιγμα των λογαριασμών των βουλευτών στο εξωτερικό ο Μιχάλης Καρχιμάκης και πιέζει ώστε να πράξουν το ίδιο όλοι οι βουλευτές, εξουσιοδοτώντας πρώτος τη Βουλή να διερευνήσει την πιθανότητα ύπαρξης καταθέσεων των εθνοπατέρων στις ελβετικές τράπεζες. Το θέμα έχει πάρει διάσταση μετά τις καταγγελίες Ελβετού βουλευτή ότι υπάρχουν καταθέσεις ελλήνων βουλευτών σε ελβετικές τράπεζες- καταγγελία που όλοι θα ήθελαν να ερευνηθεί.

Από την άλλη, το θέμα συμπίπτει χρονικά με την προετοιμασία για τη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών στο διαδίκτυο και με πληροφορίες που θέλουν τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισημαίνουν ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην εκτεθούν από λάθη και παραλείψεις. Η ουσία είναι ότι ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε πρώτος τη σχετική εξουσιοδότηση. Αναμένεται να τον ακολουθήσουν και άλλοι, ενώ εκείνοι οι οποίοι θα αρνηθούν ως το τέλος, άσχετα με τους λόγους που θα επικαλεστούν, θα θεωρηθούν ύποπτοι.

Η επιστολή Καρχιμάκη προς τον Πρόεδρο της Βουλής, έχει ως εξής:

«Με αφορμή τις πληροφορίες και την δημοσιότητα που έλαβε χώρα για τυχόν καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου, θέλω να σας υπογραμμίσω ότι δεν έχω καταθέσεις σε οποιοδήποτε σημείο του εξωτερικού, παρά μόνο τους λογαριασμούς που αναφέρονται στο ‘’πόθεν έσχες’’ το οποίο και καταθέτω στη Βουλή. Επειδή η προάσπιση του κύρους του ελληνικού κοινοβουλίου και της διαφάνειας στη διακυβέρνηση, έχει καταστεί αδήριτη και επιτακτική ανάγκη, σας εξουσιοδοτώ για την οποιαδήποτε διαδικασία χρειάζεται από πλευράς σας ώστε να υπάρξει διερεύνηση στις ελβετικές τράπεζες για την πιθανότητα ύπαρξης τραπεζικών λογαριασμών.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση Μιχάλης Καρχιμάκης»