Σε «κόκκινη γραμμή», η υπέρβαση της οποίας μπορεί να σημάνει άμεση προσφυγή στην κάλπη, έχει μετατραπεί για την ΝΔ το ενδεχόμενο λήψης νέων φορολογικών μέτρων, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ήδη ψηφιστεί στο μεσοπρόθεσμο και τον προϋπολογισμό.  Στη βάση του κλίματος που ήδη διαμορφώνεται αναφορικά με τις νέες αξιώσεις που εκτιμάται ως πιθανό να εγερθούν από την τρόικα, στην λεωφόρο Συγγρού εξετάζουν κάθε δυνατό σενάριο και υποσενάριο, προκειμένου να χαράξουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν απέναντι σε μια τέτοια πιθανότητα. 

Επισήμως, η ηγεσία της ΝΔ εμμένει στις δηλώσεις Βενιζέλου ότι δε θα χρειαστούν νέα μέτρα καθώς όλα όσα έπρεπε να ληφθούν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για το 2012. Εξάλλου, όπως τονίζει στο Newpost.gr σημαίνον στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της Συγγρού «τα τεφτέρια του 2011 θα κλείσουν τον Φεβρουάριο του 2012. Οπότε, με δεδομένη τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, η χώρα θα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο». 

Στο «γαλάζιο» επιτελείο δεν «καλοείδαν» την τοποθέτηση Στεφανόπουλου, στο άρθρο του στη χθεσινή «Καθημερινή», με το οποίο ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τα κόμματα να αφήσουν κατά μέρος τις αξιώσεις τους για πρόωρες εκλογές και να δουλέψουν προς όφελος της παρούσας κυβέρνησης και του τόπου. Γι’ αυτό το λόγο και οι επιτελείς του Α. Σαμαρά έσπευδαν από χθες να στείλουν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ότι η ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη να ψηφίσει επιπλέον μέτρα. 

Από το προεδρικό περιβάλλον της ΝΔ μάλιστα, αν και απέφευγαν να τοποθετηθούν με σαφήνεια στο θέμα –προκειμένου να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο- ξεκαθάριζαν ότι αν τεθεί ζήτημα νέων μέτρων «η ΝΔ θα αποσύρει τη στήριξή της από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Η διαδρομή μας της υπευθυνότητας έχει γίνει. Στηρίξαμε το μεσοπρόθεσμο, στηρίξαμε τον προϋπολογισμό. Ε, δεν μπορώ να στηρίζω συνεχώς, από τη στιγμή που διαφωνώ και μάλιστα στους κεντρικούς άξονες» λένε χαρακτηριστικά. 

Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμάται ότι κάτι ανάλογο θα πράξει και ο ΛΑ.Ο.Σ. ενώ, ακόμη και σε αντίθετη περίπτωση, κρίνεται ως αμφίβολη η διάθεση Παπαδήμου να συνεχίσει να ηγείται μιας κυβέρνησης που δε θα έχει τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων. 

Ενώ πάντως στην Συγγρού αντιλαμβάνονται ότι πίσω από τις δηλώσεις στελεχών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν την παραμονή Παπαδήμου στο Μαξίμου για όσο χρειαστεί –πιο πρόσφατο «κρούσμα» η σημερινή θέση της κ. Διαμαντοπούλου- υποκρύπτεται η προσπάθεια «πράσινων» στελεχών να μετακινηθεί ο χρόνος των εκλογών προκειμένου να χρεωθεί το ΠΑΣΟΚ κατά το δυνατόν λιγότερο τα λάθη Παπανδρέου, εκ παραλλήλου αντιμετωπίζουν και εσωτερικό θέμα, κυρίως από τα στελέχη που κατατάσσονται στο «μπλοκ των φιλελευθέρων». 

Ο προβληματισμός των επιτελών Σαμαρά δεν περιορίζεται μόνον στις αντίρροπες δυνάμεις που αναπτύσσονται εσωκομματικά, όπου αρκετά στελέχη κινούνται στη λογική τού «να βγάλει ο Παπαδήμος το φίδι από την τρύπα». Διατυπώνονται και αναφορικά με τη στάση που τηρείται ήδη από «γαλάζια» στελέχη που μετέχουν στην κυβέρνηση, κυριότερα από τους αντιπροέδρους της ΝΔ κ.κ. Αβραμόπουλο και Δήμα. Παρ’ ότι δεν εκτιμάται ότι εφ’ όσον «ο κόμπος φτάσει στο χτένι», τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ θα κινηθούν αντίθετα με τα «θέλω» της ηγεσίας, έχει διαμορφωθεί ήδη κλίμα σκεπτικισμού στην Συγγρού, αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Άμυνας. 


Πάνος Ρασσιάς