Της απόφασής  του για διενέργεια δημοψηφίσματος υπεραμύνθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο δίκτυο «Democracy Now», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη αυτή τη στιγμή εξαιτίας των δανείων που έχει λάβει, θεωρώντας ότι η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας ήταν η επόμενη εναλλακτική λύση του δημοψηφίσματος. Για το αν μετάνιωσε για κάτι κατά την περίοδο διακυβέρνησής του, ο κ. Παπανδρέου είπε:  «Δεν θα έλεγα ότι μετάνιωσα. Όταν ανέλαβα την  πρωθυπουργία, προ διετίας, στόχος και αποστολή μας ήταν να αλλάξουμε την Ελλάδα. Κατέληξα να διαχειρίζομαι την κρίση στην Ελλάδα κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, προχωρήσαμε και σε μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα, ώστε να υπάρχει περισσότερη δικαιοσύνη και διαφάνεια, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να υπάρξει πράσινη οικονομία - και θεωρώ ότι, στα επόμενα χρόνια, θα φανεί αυτό».

Παράλληλα, είπε: «μακάρι να μην υπήρχε αυτή η κρίση, οπότε θα προχωρούσαμε απλώς σε αυτές τις αλλαγές. Διότι αν είχαμε κάνει αυτές τις αλλαγές, η Ελλάδα δεν θα αντιμετώπιζε κρίση χρέους. Παρά ταύτα, είμαι περήφανος που καταφέραμε να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, αν και το τίμημα ήταν πολύ μεγάλο για τον Ελληνικό λαό».

Για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο σχολίασε ότι «στην Ελλάδα, έχουμε Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και, άρα, η Βουλή αποφασίζει αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιονδήποτε Πρωθυπουργό ορίζεται και μετά υπερψηφίζεται. Επομένως, σχηματίστηκε ένας συνασπισμός τριών κομμάτων και αποφασίστηκε ότι, προκειμένου να συνεχίσει να υφίσταται, θα χρειαζόταν κάποιον υπεράνω κομματικών πολιτικών. Και γι’ αυτό, έχουμε τον Λουκά Παπαδήμο».

«Αργά ή γρήγορα, στην Ελλάδα, θα χρειαστεί πιο ενισχυμένη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις για την μελλοντική πορεία της Ευρώπης. Και η πρώτη μου επιλογή, ναι, θα ήταν το δημοψήφισμα» είπε χαρακτηριστικά. «Ένας από τους λόγους για τους οποίους πρότεινα, ο ίδιος, να γίνει δημοψήφισμα, ήταν για να αποφασίσει άμεσα ο Ελληνικός λαός για το μέλλον της χώρας και να δηλώσει στις αγορές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην υπόλοιπη Ε.Ε., ότι, ναι, θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, αλλά θέλουμε να το αποφασίσουμε εμείς αυτό» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι  «μετά από πολλές αντιδράσεις από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, συνεργαστήκαμε και συγκροτήθηκε μια Κυβέρνηση  συνεργασίας, γεγονός που αποτελούσε την άλλη εναλλακτική που διαθέταμε».

Για τον περιβόητο ρόλο της Goldman Sachs ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε ότι «προφανώς, υπήρξαν πολλές εταιρείες και οίκοι, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Διερευνούμε το ρόλο της Goldman Sachs. Στην Ελλάδα, συστάθηκε Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το σκοπό αυτό και αναμένουμε, ευελπιστούμε, να έχουμε σύντομα το πόρισμά της» είπε.  Για το γεγονός ότι η αμερικανική τράπεζα ωφελήθηκε από την ελληνική «βαθμολογία», ο κ. Παπανδρέου είπε: «Αυτές οι πρακτικές, στο παρελθόν, θεωρούνταν νόμιμες, και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Τελικά, όμως, αυτές οι «καινοτομίες» ήταν που οδήγησαν στην κατάρρευση όχι μόνο την Lehman Brothers, αλλά και στην χρηματοπιστωτική κατάσταση των τελευταίων ετών, που απέβη εις βάρος του απλού πολίτη. Εν τω μεταξύ, πάντως, δεν είδαμε να αλλάζει το τραπεζικό σύστημα και αυτό, πιστεύω, είναι θεμελιώδες ζήτημα. Χρειαζόμαστε ένα πραγματικό ρυθμιστικό πλαίσιο και κανόνες παγκοσμίως, ώστε να διαχειριστούμε προβλήματα όπως τα CDS’s και οι φορολογικοί παράδεισοι, να υπάρξει διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα και περισσότερο δημοκρατική λήψη αποφάσεων. Αυτό είναι το πρώτιστο ζητούμενο, αν επιθυμούμε μια βιώσιμη οικονομία».

Σε ερώτηση για το αν κυβερνούν την Ελλάδα οι αμερικανικοί οικονομικοί θεσμοί, παρά οι πολίτες της, ο κ. Παπανδρέου είπε: «Δεν θα έλεγα ότι, την Ελλάδα, την κυβερνούν οικονομικοί θεσμοί. Θα έλεγα ότι η Ελλάδα είναι προφανώς εξαρτημένη. Προφανώς, φέρουμε μερίδιο της ευθύνης, καθώς και στην Ελλάδα, κυρίως με την προηγούμενη κυβέρνηση, ο δανεισμός υπερέβαινε τη δυνατότητά μας για αποπληρωμή, ενώ δεν έγιναν επενδύσεις σε τομείς που θα μπορούσαν να αποδώσουν. Προσωπικά, είμαι υπέρ δανείων και επενδύσεων για πράσινη ανάπτυξη, λόγου χάρη, η οποία θα μας καθιστούσε ανταγωνιστικούς, διότι πιστεύω ότι η Ευρώπη μπορεί να ανταγωνισθεί άλλες χώρες, όχι λόγω ή μέσω ανισοτήτων, όχι με περικοπές σε μισθούς και μείωση τιμών, αλλά μέσω επενδύσεων στην ποιότητα, στην πράσινη ανάπτυξη κ.λπ. Συνεπώς, ναι, αυτή τη στιγμή, εξαρτώμεθα από αυτά τα δάνεια - και δη με πολύ αυστηρούς όρους».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για μια δημοκρατική πρόκληση, «διότι η οικονομία μας παγκοσμιοποιείται μεν, οι θεσμοί μας παραμένουν εθνικοί δε. Οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι εθνικοί, γεγονός που συνεπάγεται ότι μεγάλο κομμάτι της εξουσίας συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων, στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας - είτε πρόκειται για χρήματα, είτε για ΜΜΕ, ή για τεχνολογία - χωρίς να υπόκειται σε κανενός είδους δημοκρατικό έλεγχο, και μπορεί να αφορά σε οίκους αξιολόγησης ή στα CDS’s, είτε σε φορολογικούς παραδείσους, που επιτρέπουν τη συγκέντρωση σημαντικής δύναμης, αποκλείοντας τους πολίτες των χωρών μας. Παραδείγματος χάριν, στην Ελλάδα, παρατηρείται αυξημένη φοροδιαφυγή και, ασφαλώς, η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων ανά τον κόσμο συντείνει σε αυτό. Παράλληλα, όμως, τα φαινόμενα φοροδιαφυγής στερούν από τους λαούς μας τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους, αλλά και να πετύχουν την ανάπτυξη, και νομίζω ότι αυτό γεννά βαθιές ανισότητες. Κινήματα, όπως το "Occupy Wall Street" ή το "Occupy democracy" στις ΗΠΑ, δηλώνουν κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο, δείχνοντας ότι η ανισότητα, τελικά, αποτελεί ανισότητα εξουσίας και ότι πρέπει να γίνει μια αναδιανομή της».

Για τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς ανέφερε ότι θα ήθελε μία αλλαγή. «Νομίζω ότι έγιναν κάποιες αλλαγές, αλλά με πολύ βραδείς ρυθμούς και δεν αρκούν για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά τα προβλήματα. Νομίζω ότι διαθέτουμε, σε όλο τον κόσμο, βαθιά αντίληψη των προβλημάτων που υφίστανται, αλλά αυτή τη στιγμή οι θεσμοί και η παγκόσμια διακυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις. Οι G-20, κάποιες φορές, χαρακτηρίζονται "G-μηδέν", εξαιτίας της ανυπαρξίας ουσιαστικής  παγκόσμιας διακυβέρνησης - και αυτό είναι που λείπει αυτή τη στιγμή».