Παράθυρο για τη λήψη νέων μέτρων το 2012 άφησε... ορθάνοιχτο ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή τύπου. «Αν εφαρμοστεί ο Προϋπολογισμός του 2011 όπως έχει προβλεφθεί, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον Προϋπολογισμό του 2012» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας ως «ζωτική» την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πάρουμε εισπρακτικά μέτρα είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

O υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η εβδομάδα που έρχεται είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα σημειώνοντας: «Προσπαθούμε να συγχρονίσουμε τις διαδικασίες για τη νέα δανειακή σύμβαση και για το PSI. H χώρα καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για υπεκφυγή».

«O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες για το PSI. Τόσο το πρόγραμμα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξασφαλίσούν τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Ο στόχος μας να κάνουμε όσα προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου είναι ζωτικός, επισημαίνοντας ότι ο Προυπολογισμός του 2012 «είναι πάρα πολύ δύσκολος».

«Όλες οι θεμελιώδεις προγνώσεις του αρχικού προγράμματος δεν επιβεβαιώθηκαν. Η πέμπτη αναθεώρηση του ισχύοντος προγράμματος είναι η βάση της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα» επεσήμανε.

«Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας για την Ελλάδα είναι πιο πειστική από αυτές των προηγούμενων συνόδων» υπογράμμισε.

«Αν εφαρμοστεί ο Προϋπολογισμός του 2011 όπως έχει προβλεφθεί, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2012», είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι εάν γίνει αυτό «θα μας επιτρέψει να μπούμε σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2012». «Η εκτέλεση του συνέπεσε δυστυχώς με μία φάση μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας, όχι μόνο ελληνική, αλλά πανευρωπαϊκή» είπε ακόμα.

«Κάνω έκκληση σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συστρατευθούν με το ΥΠΟΙΚ» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα εργασιακά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούριο, πέραν του άρθρου 37 του Πολυνομοσχεδίου.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι ζήτημα ημερών η υπογραφή της συμφωνίας με την Ελβετία για τις καταθέσεις. «Το ελληνικό δημόσιο ταμείο θα εισπράξει ένα σημαντικό ποσοστό ως φόρο από τις καταθέσεις στην Ελβετία» είπε χαρακτηριστικά.

O κ. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στην υπόθεση της Proton Bank λέγοντας ότι για τις ευθύνες που σχετίζονται με την τράπεζα, διεξάγεται εισαγγελική έρευνα.TAGS