Αυξημένου πολιτικού βάρους και σημαίνουσας γεωστρατηγικής αξίας χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ. Ο Πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται στη χώρα από χθες το βράδυ και σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί επαφές με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας καθώς και συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο.
Εν μέσω κατακλυσμιαίων εξελίξεων στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος του Ισραήλ στην μεσογειακή λεκάνη –με δεδομένη και την αμερικανική επιθυμία για ενεργό παρουσία στην ευρύτερη περιοχή- αλλά και την έντονη, στρατηγικού χαρακτήρα δραστηριότητα της Κύπρου στην περιοχή, η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας στο άκρο της ευρωπαϊκής χερσονήσου αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται μιας στρατηγικής σημασίας ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, η οποία τροποποιεί τους πολιτικοοικονομικούς συσχετισμούς ισχύος στην ευρύτερη περιοχή. Την ίδια ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς, από κάθε δημόσιο βήμα επιμένει στον καθορισμό ελληνικής ΑΟΖ, κάτι που οι Κύπριοι, πρακτικά, επέβαλλαν στη διεθνή κοινότητα.

Γεγονότα που, υπό τις παρούσες ακραίες συνθήκες που διαμορφώνει η πολιτική του Βερολίνου, επιβάλλουν την εξεύρεση συμμαχιών μεταξύ χωρών, προκειμένου να ενισχυθούν οι αντίρροπες στον εκγερμανισμό της Ευρώπης τάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Νετανιάχου, πριν λίγους μήνες και σε ανύποπτο χρόνο προέτρεπε εξωχώριους συνομιλητές του –Ευρωπαίους και Αμερικανούς- να στηρίξουν την Ελλάδα και να επενδύσουν σε αυτή.

«Η Ελλάδα, προτού γίνει ευρωπαϊκή χώρα υπήρξε «ατλαντική» και ευρωατλαντική» λέει με νόημα στενός συνομιλητής του Α. Σαμαρά, υποσημειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις προθέσεις του Προέδρου της ΝΔ, μέσω της επίσκεψής του στο Ισραήλ, να διερευνήσει κάθε δυνατότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί το πρόβλημά της –και, συναφώς πλέον, το πρόβλημα της Ευρώπης- και προς κάθε κατεύθυνση. «Η παραμονή μας στο ευρώ είναι εκ ων ων ουκ άνευ. Εκ παραλλήλου όμως, η διεκδίκηση από μέρους μας, αυξημένου γεωπολιτικού ρόλου καθίσταται περισσότερο ζωτική από ποτέ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς, μεταξύ άλλων, συναντάται σήμερα με τον Πρωθυπουργό της χώρας Μπ. Νετανιάχου ενώ αύριο θα έχει σειρά επαφών με τον πρόεδο της Ισραηλινής Βουλής, το αρχηγό της αντιπλίτευσης και, το απόγευμα, με τον Πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες. 

Πάνος Ρασσιάς