«Η κυβέρνηση Παπαδήμου θα έπρεπε να έχει ορίζοντα τετραετίας και άλλη σύνθεση» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στο «ΒΗΜΑ FM 99,5». Ο κ. Παπαϊωάννου σχολίασε τα γεγονότα στις φυλακές Κορυδαλλού, την απονομή Δικαιοσύνης και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, ενώ αναφέρθηκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και το χρόνο των εκλογών, στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Για τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και το αν πρέπει ή όχι να είναι εκ νέου υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου για την ηγεσία του Κινήματος υπογράμμισε «άλλο δικαιούται και άλλο πρέπει».    

Για το αν εξεπλάγη με τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στις φυλακές του Κορυδαλλού:


Εμένα όχι. Διότι είναι λίγο-πολύ γνωστά αυτά σε όλους. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρηθούν οι κανόνες της φυλακής. Πώς
θα ανακουφίσουμε πολλούς φυλακισμένους, γιατί είναι και αυτοί άνθρωποι και υπάρχουν πολλοί στις φυλακές. Δεν χωρούν οι ελληνικές φυλακές και έχω ήδη ανακοινώσει και ήδη έχω διαμορφώσει μια τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών.  

Για την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης και τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του:


Σήμερα έχουμε περιπτώσεις που βγαίνουν (αποφάσεις) μετά από 10-15 χρόνια και σε μια ακραία περίπτωση καθυστέρησε μια υπόθεση 27 ολόκληρα χρόνια. Υπάρχουν και περιπτώσεις που καθυστερεί να τις καθαρογράψει ο δικαστής, ενώ είναι έτοιμες. Αλλά πέρα από αυτά, έχει προστεθεί τεράστια ύλη στα δικαστήρια και κάνουμε τομές σε όλο το φάσμα της δίκης: και στην πολιτική και στην ποινική και στη διοικητική. Είναι παρεμβάσεις σε πάνω από 100 σημεία αυτή τη στιγμή, με στόχο και την ποιότητα και την ταχύτητα. Διότι το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η ταχύτητα, διότι όταν πάει κάποιος να βρει το δίκιο του μετά από 10 χρόνια, τι να το κάνει; Δεν το χρειάζεται! Πολλοί άνθρωποι δε 10 χρόνια μετά από όταν έχουν καταθέσει τις αγωγές δεν ζουν κιόλας...
Δεν ξέρω γιατί κάποιοι συνάδελφοί σας τα βλέπουν όλα κάτω από το βλέμμα της τρόικας. Δεν είναι θέμα της τρόικας η απονομή της Δικαιοσύνης. Ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και όλων των κομμάτων. Έχουμε κάθε μέρα ότι όλα γίνονται με την τρόικα; Όχι. Όλα γίνονται με την ελεύθερη βούλησή μας.  

Για την κυβέρνηση Παπαδήμου και το χρόνο των εκλογών:


Η θέση μου είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να έχει χρόνο λήξης την τετραετία και θα έπρεπε να έχει και άλλη σύνθεση, εφόσον είχαν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί σ’ αυτό. Από τη στιγμή όμως που δεν έγινε αυτό – όπως έγινε στην Ιταλία, που ήταν το καλύτερο παράδειγμα και η ιδανική συνταγή – και τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία και σκοπός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπηρετηθούν και άλλες ανάγκες της κοινωνίας, αλλά κυρίως η δανειακή σύμβαση και το κούρεμα του χρέους, είμαστε υποχρεωμένοι όσοι συμμετέχουμε στην κυβέρνηση για να τηρήσουμε τη συμφωνία. Κατά συνέπεια, πρέπει να εργαστούμε όλοι με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί – αν και είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό – και να τα βγάλουμε πέρα, διότι η χώρα περνά δραματικές στιγμές και δεν πρέπει να έχουμε την πολυτέλεια θεωρητικών συζητήσεων. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να εργαστούμε όλοι σκληρά. Αυτή είναι η άποψή μου.  

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων:


Δεν μπορώ να μπω στη λογική των νέων μέτρων, διότι είμαι πάντα στη λογική του να τηρήσουμε αυτά που έχουμε ήδη λάβει και ούτως ή άλλως τα εισπράττει κάθε Έλληνας στο πετσί του, είτε με τη μορφή της ανεργίας είτε με τη μορφή της μείωσης των εισοδημάτων ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ας δούμε ότι αυτή η κρίση δεν είναι μόνον ελληνική. Είχαμε τόσο καιρό την εντύπωση ότι ήταν μόνον ελληνική, δική μας κρίση, αλλά συναντήθηκε με την παγκόσμια και κυρίως την ευρωπαϊκή κρίση. Ζούμε αυτή τη στιγμή έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο. Και σ’ αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε όλοι.  

Για τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ:


Εκείνο που πρέπει να κάνουμε πρώτα απ’ όλα, είναι να ασχοληθούμε με το ΠΑΣΟΚ. Και το λέμε αυτό, διότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, όπως έχει ανάγκη και από μια μεγάλη συντηρητική παράταξη, για να είμαι ξεκάθαρος. Η διαμόρφωση ενός σκηνικού στην Ελλάδα όπως παλιά στην Ιταλία, δηλαδή ιταλοποίηση (της πολιτικής ζωής) θα είναι καταστροφή. Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και οφείλει το ΠΑΣΟΚ, ως ο μεγάλος φορέας της δημοκρατικής παράταξης, να απαντήσει στο πρόβλημά του με συζήτηση και διάλογο και να γίνει συζήτηση και πολιτικός διάλογος μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Η αναζήτηση συμμαχιών εκτός ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα και είναι επιθυμητή, και από την πλευρά μου – μη γίνει καμία παρανόηση.  

Για το ενδεχόμενο δυαρχίας στο ΠΑΣΟΚ:


Ξέρετε ότι από την εποχή που δημιουργήθηκε ξανά το πρόβλημα, μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και κατά τη διάρκεια της ζωής του, στο τέλος της, είχα πάρει ξεκάθαρη θέση με παρρησία: είμαι κατά της δυαρχίας. Αυτή είναι η θέση μου και δεν την αλλάζω, διότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει εμπειρία που δείχνει ότι όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι αργεί να ξημερώσει!  

Για το αν ο κ. Παπανδρέου δικαιούται να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ:


Τι εννοείτε «δικαιούται»; Ο καθένας δικαιούται! Άλλο δικαιούται και άλλο αν πρέπει. Μην τα μπερδεύετε. Αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος και σε κάθε περίπτωση, δεν μου επιτρέπεται αυτά που έχω συζητήσει με τον ίδιον να τα βάλω σήμερα στο δημόσιο διάλογο.