«Δεν θα πολιτευθώ με την ΔΗΜΑΡ. Θα στηρίξω μόνο» ξεκαθάρισε ο Νίκος Μπίστης στον ΒΗΜΑ FM 99,5 μιλώντας για την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, τη στήριξή του στη Δημοκρατική Αριστερά και τις διεργασίες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς. Για την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και τη στήριξή του στη Δημοκρατική Αριστερά:

Πηγαίνετε σε όλες τις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και θα τα βρείτε αυτολεξεί, διότι είμαι από αυτούς που έχουν την κακή συνήθεια να υποστηρίζουν scripta manent. Πάντοτε μιλούσα, παρότι κανείς σχεδόν δεν άκουγε και είχε την κακή συνήθεια να λείπει όλο σχεδόν το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ από τα Εθνικά Συμβούλια και όλοι αυτοί που σήμερα βγαίνουν και διαμαρτύρονται – διότι δεν μπορεί να τους στερήσει κανείς αυτό το δικαίωμα – σήμερα χάνουν την αξιοπιστία τους, διότι δεν το έκαναν όταν έπρεπε. Όσοι έχουν κυβερνητικές θέσεις και βγαίνουν αυτή τη στιγμή και διαμαρτύρονται, είναι προφανές ότι δεν ανέλαβαν το πολιτικό κόστος της διαφωνίας τους και αυτό είναι μόνο η παραίτηση, όταν μιλάμε για κορυφαία θέματα – διότι πάντοτε μέσα στα κόμματα υπάρχουν δευτερεύοντα θέματα και διαφωνίες σ’ αυτά και δεν υπάρχει πρόβλημα. Όταν διαφωνείς όμως με το Μνημόνιο, για παράδειγμα, και βγαίνεις εκ των υστέρων και λες ότι διαφωνείς, εκεί υπάρχει πρόβλημα.

Έφυγα από τον Συνασπισμό πριν από 10 χρόνια και βγήκα και είπα ότι διαφωνούσα με την πολιτική που ακολουθούσε και το ίδιο διαφωνώ και σήμερα. Ήμουν πολύ καθαρός και επειδή πάλι scripta manent, δείτε την πρόβλεψη που είχα κάνει από το 2000 και είπα πόσο αριστερίστικα θα πάει αυτό το κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ και θα φύγουν από την Ανανεωτική Αριστερά. Όπως ξέρετε, μπήκα στο ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη επειδή πίστευα και πιστεύω σ’ αυτό που λέγεται εκσυγχρονιστικό εγχείρημα. Παρέμεινα το διάστημα αυτό παλεύοντας για ορισμένα πράγματα, από το 2004 και ύστερα, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, και στη συνέχεια για πολλά χρόνια – όχι μήνες, χρόνια – ασκώ την κριτική που έχω και στη σημερινή επιστολή.
Η ΔΗΜΑΡ είναι νέο κόμμα, που υπάρχει εδώ και 1,5 χρόνο. Δεν υπήρχε λοιπόν χώρος που θα μπορούσα να τοποθετηθώ.  

Για το αν θα στηρίξει απλώς ή θα πολιτευθεί με τη ΔΗΜΑΡ:


Θα τη στηρίξω μόνο. Δεν έχω πρόθεση (να πολιτευθώ). Και για το λόγο ότι θέλω να βοηθήσω χωρίς να έχω από πάνω μου διάφορους καλοθελητές.  

Για το γεγονός ότι καταψήφισε την κυβέρνηση Παπαδήμου η ΔΗΜΑΡ:


Η προσωπική μου στάση θα ήταν να δώσει ανοχή και το είπα από την πρώτη στιγμή και το έχω πει και στους συντρόφους της ΔΗΜΑΡ, χωρίς όμως να έχω και απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση αυτή. Δηλαδή, ενώ υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αυτή χωλαίνει, για να το πω κομψά. Και είναι επίσης προφανές ότι έχει αναλάβει μια πολιτική που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.  

Για το ενδεχόμενο επιστροφής του κ. Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του Κινήματος:


Νομίζω ότι αυτό το κεφάλαιο στο ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει. Αλλά δεν είμαι από αυτούς που επειδή βλέπουν το 15% δημοσκοπικά πιστεύουν ότι θα διαλυθεί και δεν είμαι από αυτούς που θα ήθελαν να διαλυθεί. Πιστεύω ότι η Κεντροαριστερά πια δεν χρειάζεται ένα κόμμα μαμούθ και Βαβέλ όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται όμως ένα κόμμα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ – διότι δεν μπορώ να προβλέψω αν θα είναι ενιαίο το ΠΑΣΟΚ.  

Για το αν πρέπει να αλλάξει ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ:


Ακούω διάφορους τώρα που βγαίνουν και λένε ότι η πολιτική είναι σύμφυτη με τα πρόσωπα. Βεβαίως η πολιτική πλατφόρμα χρειάζεται και πρόσωπα. Θα περάσει δύσκολα, θα περάσει έρημο, είναι προφανές ότι δεν είναι στο ορατό μέλλον η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά στη μεθεπόμενη φάση και πρέπει να γίνει συνάντηση των δυνάμεων εκείνων που σε όλη την Ευρώπη θα αναδείξουν μια πολυφωνική και πολύχρωμη ενιαία Κεντροαριστερά. Πρέπει να δουλεύουμε και για το μεθαύριο, όταν από την έρημο θα πάμε στην όαση.