Οι υποθέσεις των συλληφθέντων φοροφυγάδων δεν έχουν κλείσει, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, σε συνεντευξή του στο ΒΗMΑ FM και υποστήριξε πως σημαντικός αριθμός οφειλετών μετά από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου του αυτοφώρου, προσήλθε αυτοβούλως και κατέβαλε σημαντικά ποσά. Αναφέρθηκε ακόμη στη συνταγή του Μνημόνιου υποστηρίζοντας ότι ήταν σωστή κίνηση από την κυβέρνηση Παπανδρέου, ενώ τόνισε ότι η τελική εικόνα του προϋπολογισμού για το 2011 θα ξεκαθαρίσει τον ερχόμενο Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο κ. Πλασκοβίτης ανέφερε: 

Για τις συλλήψεις φοροφυγάδων

«Παρότι βεβαίως το κοινό αίσθημα είναι βέβαιο ότι θα απαιτούσε μια πιο δραστική τιμωρία – κάτι όμως που αντιλαμβάνεστε ότι φέρνει το υπουργείο στη θέση να επιβάλλει απόψεις στη Δικαιοσύνη – δεν είναι τα στοιχεία τόσο απογοητευτικά. Κατ’ αρχήν έχουμε ένα σημαντικό αριθμό οφειλετών που μετά από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου του αυτοφώρου προσήλθαν αυτοβούλως και κατέβαλαν σημαντικά ποσά. Οι άνθρωποι που περνάνε την πόρτα του δικαστηρίου υπάρχει ένα αίσθημα ότι περνάνε την πόρτα αυτή, λένε πέντε-έξι λόγια και «καθάρισαν».

Δεν είναι έτσι. Έχουν μπροστά τους οφειλές που έχουν βεβαιωθεί και έχει δρομολογηθεί η πληρωμή τους. Εάν δεν γίνει, υπάρχει συνέχεια στη δίωξη. Δεν τελειώνει για κανέναν η ιστορία. Εάν αυτό δούμε ότι δεν έχει την αποτελεσματικότητα που πρέπει, θα συζητήσουμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης τι περαιτέρω διατάξεις μπορούμε να περάσουμε, ώστε να επιβάλλεται τελικά η ποινή που πρέπει να επιβάλλεται». 

Για την εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τις αποκλίσεις που παρουσιάζει

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η τελική εικόνα για το πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός το 2011 θα υπάρχει γύρω στο Μάρτιο, γιατί και τα έσοδα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου που αφορούν φόρους που έχουν βεβαιωθεί μέσα στο 2011 σύμφωνα και με τη Eurostat λογιστικά λογίζονται στο 2011. Περί το Μάρτιο θα έχουμε μια σαφή εικόνα πού τελικά κλείνει δημοσιονομικά το έλλειμμα. Βέβαια, στο τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε τη λεγόμενη ταμειακή εικόνα – δηλαδή, τι ρευστό έχει εισέλθει ως τις 31/12 στα κρατικά ταμεία.

Έχουμε λοιπόν πράγματι μια σχετική υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, τα οποία νομίζω ότι και οι γνωστές δυσλειτουργίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και το γεγονός που δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι έχουμε μια καθίζηση στο ΑΕΠ μεγαλύτερη από ό,τι είχε προβλεφθεί – άρα μειώθηκε και η φοροδοτική ικανότητα – και πρέπει να λογίζουμε και την ανάγκη συνεχών ενέσεων και επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, διότι τα ταμεία εμφανίζουν και αυτά πολύ μεγάλη υστέρηση εσόδων». 

Για όσα υποστηρίζονται πως το Μνημόνιο ήταν «λάθος συνταγή»

«Επειδή πολλά ακούγονται γι’ αυτό το πρόγραμμα, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αν θέλει κανείς να προχωρήσει σε μια άλλου είδους παρέμβαση όπου αυτό θα σήμαινε μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις και περισσότερο δημόσιο χρήμα να παραμείνει στα χέρια της οικονομίας και των παικτών της, αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά διευρύνουμε το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα απ’ ό,τι ζητήθηκε να κάνουμε. Αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα από τους ξένους δανειστές μας. Εάν αυτό ήταν εφικτό, τότε θα μπορούσαμε να εξετάσουμε εναλλακτικά σενάρια». 

Για την τελική εκτίμηση όσον αφορά στην ύφεση της οικονομίας

«Όλα τα μεγέθη στην ελληνική οικονομία είναι στο περίπου. Δηλαδή, και οι στατιστικές μας έχουν ζητήματα και ακούω ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσει και αυτή που είχε προγραμματιστεί. Ποιο είναι όμως το πραγματικό επίπεδο του ΑΕΠ, με τη λεγόμενη «γκρίζα» οικονομία, και πώς εξελίσσεται η σχέση φανερής-«γκρίζας» οικονομίας την τελευταία διετία, αυτό θα ήταν ένα θέμα που έχει ενδιαφέρον να το συζητήσουμε».