Η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης, τόνισε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει ακόμα «πολλή και σκληρή δουλειά μπροστά της». Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ούτε και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών και επανέλαβε ότι υπάρχουν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις, που δημιουργούν προσδοκίες επιστροφής σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης στη διάρκεια του 2013.

Μεταξύ αυτών εξήγησε είναι οι εξαγωγές, που έχουν ανακάμψει θεαματικά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και η επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ. Ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι η χώρα έχει ακόμα «πολλή και σκληρή δουλειά μπροστά της», προσθέτοντας ωστόσο ότι η επιστροφή σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θα σηματοδοτήσει μια σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος «στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης και σε όλα τα βήματα ενοποίησης του ευρώ», αλλά όχι χωρίς υποχρεώσεις.

Επανέλαβε ακόμη ότι το κεκτημένο της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, αποτελεί τη βάση του προγράμματος ευνοϊκής αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της χώρας μας.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, τούς κάλεσε να βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει τις υπάρχουσες δυσκολίες. «Η Ελλάδα χρειάζεται τη δημιουργική σας συμβολή, η οικονομία το επιχειρηματικό σας ταλέντο, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα κεφάλαιά σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε παράλληλα για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα κάνει το καθήκον της και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι πολιτικές δυνάμεις που την στηρίζουν θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο.

Στην έναρξη και στο κλείσιμο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι «είναι ώρα ευθύνης, αποφάσεων και δράσης, γιατί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιδεινώνεται», ενώ ευχαρίστησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα τον αντιπρόεδρο κ. Τζο Μπάιντεν ο οποίος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδος.

Πηγές: naftemporiki.gr - tovima.gr