Σε μεθόδους που παραπέμπουν σε πρακτικές που επί έτη εφαρμόζονται από κομματικούς σχηματισμούς σε άλλα κράτη, προσανατολίζονται στην ΝΔ προκειμένου να μπορέσουν να συγκεντρώσουν πόρους για τη λειτουργία του κόμματος, την ώρα που τα έσοδα συρρικνώνονται δραματικά.
Το πρόγραμμα με τα κουπόνια τα οποία εκδόθηκαν σε μπλοκάκια περίπου πριν από ένα χρόνο και καλούνταν να προωθήσουν οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, όπως φαίνεται, δεν «τρέχει» αποτελεσματικά και οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά αναζητούν νέους τρόπους για να προσελκύσουν «φρέσκο χρήμα» στα κομματικά ταμεία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση που από το καλοκαίρι έπεσε στο τραπέζι και δείχνει να «κερδίζει έδαφος», είναι αυτή της έκδοσης ενός τύπου «VIP κάρτας μέλους». Πρόκειται για μια κάρτα, στο μέγεθος πιστωτικής, η οποία θα εκδοθεί μόνο σε 1000 κομμάτια, θα διατεθεί έναντι 2000 ευρώ η μία και θα εξασφαλίζει στον κάτοχό της αποκλειστικά προνόμια.

Για παράδειγμα, στην Συγγρού προσανατολίζονται να καθιερώσουν ένα ετήσιο δείπνο, παρουσία του Προέδρου του κόμματος και στο οποίο θα έχουν αποκλειστική πρόσβαση οι κάτοχοι της κάρτας. Ή θα προγραμματίζονται πριβέ συναντήσεις σε τοπικό επίπεδο του Προέδρου της ΝΔ με τους προνομιούχους κατόχους της κάρτας, κατά τις οποίες θα δίνεται η ευκαιρία για συζητήσεις επί θεμάτων εφ’ όλης της ύλης.

Το σύστημα παραπέμπει περίπου στην αμερικανική πρακτική της έμμεσης χρηματοδότησης από μεσαία και υψηλά βαλάντια της καμπάνιας του Προέδρου των ΗΠΑ. Οι κάρτες θα απευθύνονται σε εκείνους που μπορούν να διαθέσουν το ποσόν των 2000 ευρώ –ποσό μεγάλο για την πλειονότητα των μελών ή των φίλων του κόμματος, αλλά όχι προκλητικά μεγάλο ώστε να αποκλείει τα μικρομεσαία πορτοφόλια- και οι οποίοι επί της ουσίας θα προέρχονται από τον κοινωνικό περίγυρο στελεχών της ΝΔ και όχι μόνο. Επιδιώκεται ασφαλώς να πρόκειται για άτομα με αξιόλογη παρουσία στον τομέα της εξειδίκευσή τους.

Εάν το πρόγραμμα τελεσφορήσει, στα κομματικά ταμεία θα εισρεύσουν περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ποσόν διόλου ευκαταφρόνητο, δεδομένου ότι αποτελεί σχεδόν το 10% της κρατικής επιχορήγησης προς την ΝΔ και περίπου το 20% των ετήσιων δαπανών του κόμματος.


Πάνος Ρασσιάς