«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει στις εκλογές με νέο πρόσωπο»ξεκαθάρισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Γιαννακά, μιλώντας στο «ΒΗΜΑ FM 99,5».    Για τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ:

Είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ τη διετία που πέρασε πλήρωσε μεγάλο πολιτικό κόστος, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά είναι ένα κόστος που πληρώσαμε μόνον επειδή έγιναν οριζόντιες περικοπές, τα περιβόητα μέτρα που λέμε. Όμως, τη διετία αυτή ποτέ δεν έγινε μια συζήτηση που θα μπορούσε να καταλήξει και στην υλοποίηση άλλων θεμάτων: τι θα γίνει με τις μεταρρυθμίσεις από εδώ και πέρα; Τι θα γίνει με το νοικοκύρεμα του δημοσίου τομέα; Τι έγινε με τις συγχωνεύσεις οργανισμών; Ζητήματα ουσίας που στη διετία δεν τα συζητήσαμε και δεν τα επιλύσαμε και δεν τα υλοποιήσαμε και κατά συνέπεια είναι θέματα εξαιρετικά επείγοντα, γιατί τα βρίσκουμε μπροστά μας και πιστεύω ότι θα έρθουν πακέτο μαζί με τη συζήτηση για τα νέα μέτρα.
Πιστεύω ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει διπλό θέμα: θέμα ηγεσίας – το οποίο θα πρέπει να το λύσουμε, πιστεύω, και σε σύντομο χρόνο και δεν νομίζω ότι δυσκολεύει η συζήτηση το έργο της κυβέρνησης, αντίθετα είναι επείγουσα συζήτηση, διότι συμπλέκεται με το θέμα ουσίας για το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε χθες, θα έλεγα: θα συνεχίσουμε με την πολιτική του Μνημονίου;  

Για το αν πρέπει να τεθεί ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ:


Το έχω απαντήσει: πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει στις εκλογές με ένα πρόσωπο που πρέπει να είναι αξιόπιστο και να μπορεί να απαντήσει μετά από μια αυτοκριτική αξιόπιστα στο ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της χώρας. Δεν θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να πάει με έναν υποψήφιο αρχηγό που θα έχει κύρος στο εξωτερικό; Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναζητήσει αυτό το πρόσωπο και να είναι ένα νέο πρόσωπο που θα το οδηγήσει στις εκλογές, αφού πρώτα προηγηθεί μια συζήτηση ουσίας και αυτή θα είναι πολιτική. Το ένα χωρίς το άλλο δεν μπορεί να γίνει.  

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων:


Είναι ένα ερώτημα που όσο κι αν θέλουμε να το κρύψουμε, πιστεύω ότι θα τεθεί και μάλιστα σύντομα. Επομένως, πρέπει και τα τρία κόμματα που συμμετέχουν σ’ αυτήν την κυβέρνηση να είναι σε θέση άμεσα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που δεν είναι μόνο θέμα να πάρουμε πέντε μέτρα και να λυθεί το ζήτημα. Είναι ένα θέμα πολιτικής που τίθεται συνεχώς τα δύο τελευταία χρόνια και στο ΠΑΣΟΚ το κάναμε μόνο μετρολογία. Δηλαδή, μια συζήτηση για λήψη μέτρων που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση. Να πάρουμε, δηλαδή, την απόφαση αν θα συνεχίσουμε μ’ αυτούς τους όρους στο Μνημόνιο ή αν θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Αν πολιτική μας θα είναι τα μέτρα που θα παίρνονται σταδιακά και αν θα είναι η πολιτική μας μια πολιτική που δύο χρόνια τώρα δεν έχει επιτύχει.