«Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε για εκλογές σε μια τόσο σύντομη περίοδο, όταν γνωρίζουμε καλά όλοι ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Η χώρα κινδυνεύει αυτή τη στιγμή και πρέπει γρήγορα να το συνειδητοποιήσουμε όλοι», δήλωσε ο Χρήστος Αηδόνης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στον «ΒΗΜΑ FM 99,5».  Αναφερόμενος στις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνουν, είπε ότι «Εκείνο που χρειάζεται είναι απόλυτη υπευθυνότητα και όχι φωνές πανικού, που υπάρχουν από όλους όσους αυτή τη στιγμή προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα κυρίαρχο μεν πρόβλημα, αλλά υπάρχει και μια πραγματικότητα που θέλει απάντηση και είναι τα προβλήματα που έχει αυτή η χώρα. Νομίζω ότι ο πολιτικός μας προσανατολισμός και το ενδιαφέρον μας πρέπει να είναι στραμμένο προς τα εκεί και πουθενά αλλού.

Σίγουρα σήμερα πρέπει να γίνουν συντεταγμένα και λογικά και μέσα από ό,τι προβλέπεται από τον καταστατικό χάρτη που έχουμε επικυρωμένο και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε – γιατί ακούω φωνές συναδέλφων μου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που βάζουν ως μείζον θέμα τις εξελίξεις στο χώρο μας – ότι πρέπει να υποστηρίξουμε μια κυβέρνηση που δίνει μάχη να επιβιώσει η χώρα». 


Ο κ. Αηδόνης θεωρεί πως οι διεργασίες του κόμματος δεν υπάρχει περιθώριο να γίνουν μετά τις εκλογές. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για διεργασίες μετά τις εκλογές. Οτιδήποτε θα γίνει, θα γίνει πριν τις εκλογές και πρέπει να θέσουμε πριν από οτιδήποτε άλλο τον πολιτικό χρόνο για τις εκλογές. Από την πρώτη στιγμή έχω τοποθετηθεί ότι η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου είναι ένα φανταστικό θέμα». 


Τι άποψη έχει όμως για τα φαινόμενα ασυννενοησίας στην κυβέρνηση; «Εκείνο που χρειάζεται είναι σήμερα όλοι εμείς που έχουμε συνολική ευθύνη για το μέλλον της χώρας και ιδίως όλοι εμείς που συμμετέχουμε σ’ αυτήν την κυβέρνηση θα πρέπει να έχουμε ένα συγκεκριμένο στόχο: να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε η χώρα να μην κινδυνεύσει με μονομερή έξοδο από την Ευρωζώνη». 


Σε άλλο σημείο, ερωτώμενος για το αν πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου, απάντησε: «Ο κ. Παπανδρέου είναι ένας εκλεγμένος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εκ των πραγμάτων λοιπόν έχει την απόλυτη ευθύνη για να προχωρήσει τις όποιες εξαγγελίες μέσα στο ΠΑΣΟΚ και νομίζω ότι αυτό το έχει αντιληφθεί και ο ίδιος και προχωράει σε κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα διαμορφώσουν την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Θεωρώ ότι οποιαδήποτε επιλογή υπάρξει, δεν θα μπορεί να είναι μια επιλογή για την οποία δεν θα έχει ερωτηθεί ο λαός. Κανένας δεν θέλει μια διαδικασία που ουσιαστικά δεν θα μπορεί να έχει νομιμοποίηση μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Φυσικά (μπορεί να είναι και ο ίδιος υποψήφιος). Δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς, αν ο ίδιος... Ο καθένας μας έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία και καθένας από εμάς πρέπει να δει πώς μπορεί να κρίνει τα ζητήματα και τι μπορεί να προσφέρει. Επομένως, και ο κ. Παπανδρέου πρέπει να εκτιμήσει τι υπάρχει σήμερα σε μια κοινωνία και δεν μπορεί κανείς να του απαγορεύσει να συμμετάσχει. Ζούμε σε μια δημοκρατία, όπου τα δικαιώματα αυτά έχουν κατακτηθεί».


Τέλος, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου και τις αναφορές τους στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, υπογράμμισε ότι «Έχουμε εκλεγεί τρεις φορές βουλευτές από το 2004. Ξέρουμε λοιπόν ποιο είναι το κόστος για να εκλεγεί βουλευτής στη Δράμα, όπως εκλέγομαι εγώ, στην Κομοτηνή, όπου εκλέγεται ο κ. Πεταλωτής που έχει συνυπογράψει την πρόταση και ξέρουμε το εκλογικό κόστος για την Α’ και Β’ Αθήνας.


Θέλετε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας ή να κάνουμε τη στρουθοκάμηλο; Ζούμε μια περίοδο που κατά την άποψή μου και την άποψη πολλών συναδέλφων μου πηγαίνουμε σε μια εξάρτηση, πολιτική ομηρία του πολιτικού προσωπικού δυστυχώς και πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές και να υπάρχει η δυνατότητα για απόλυτη αυτονόμηση του βουλευτή από οικονομικά κέντρα».