Ως «διερευνητικού χαρακτήρα» περιγράφουν στελέχη της ΝΔ τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και των επιτελών τού κόμματος με το κλιμάκιο της Τρόικας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο «γαλάζιο» αρχηγείο, στην Συγγρού. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ουδεμία από τις δύο πλευρές δεν έθεσε ζητήματα επί τάπητος, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι τα στελέχη της Τρόικας, φαίνονται περισσότερο να πραγματοποιούν τις καθιερωμένες αυτές συναντήσεις σε μια λογική βολιδοσκόπησης των πολιτικών παρατάξεων, εν όψει της συγκρότησης της νέας δανειακής σύμβασης στη βάση της συμφωνίας της 26ης και 27ης Οκτωβρίου.

Ως εκ τούτου, η συνάντηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα καθώς δεν ηγέρθησαν απαιτήσεις από πλευράς των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας ενώ, από το κλίμα της συνάντησης διεφάνη και η διάχυτη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Ωστόσο, γεγονός είναι ότι η ατζέντα της συνάντησης –αν και χωρίς συγκρότηση- ήταν πολυθεματική. Συγκεκριμένα:

- Καταγράφηκε η εκτίμηση ότι τα όποια νέα μέτρα θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση και πάντως –κατά πάσα πιθανότητα- μετά τις εκλογές.

- Για την Τρόικα, οι εκλογές και μάλιστα εντός τριμήνου, θεωρούνται δεδομένες. Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ πάντα, η αντιμετώπιση και προς τον Πρόεδρο της ΝΔ εμπεριείχε χαρακτηριστικά συνομιλίας με τον επόμενο Πρωθυπουργό.

- Δεν προέκυψε διαφοροποίηση ανάμεσα στην Τρόικα και την άποψη η οποία προωθείται από το Υπουργείο Μεταφορών για τα ταξί και η οποία από την αρχή αποτέλεσε «κόκκινη γραμμή» για την ΝΔ και αφορά στα πληθυσμιακά κριτήρια.

- Παρά τις περί το αντίθετο ενδείξεις, οι Τροικανοί επιμένουν ότι ο PSI προχωράει κανονικά.

Χωρίς να γίνουν συζητήσεις με σαφή κατεύθυνση, διαπιστώθηκε εκ νέου η διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Τρόικα και την ΝΔ αναφορικά με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, θέμα στο οποίο επιμένει ανυποχώρητα ο Α. Σαμαράς θεωρώντας ότι αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς άφησε να εννοηθεί ότι στην ίδια κατεύθυνση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα μπορούσε να λειτουργήσει και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, θέμα στο οποίο ο ίδιος έχει αναφερθεί και σε κοινοβουλευτικές του ομιλίες.

Το πολιτικό «διά ταύτα» της συνάντησης συνοψίζεται στο γεγονός ότι επιχειρείται η κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης με την προσθήκη προτάσεων από τα κόμματα, κάτι όμως που ουσιαστικά θα σημαίνει έμμεση υπονόμευση της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία και αποτελεί το θεσμικό συνομιλητή των δανειστών μας.


Πάνος Ρασσιάς