Θετικές είναι οι ενδείξεις από τις διαβουλεύσεις και την πορεία της συζήτησης για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Ο κύριος Βενιζέλος τόνισε ότι με μείωση αντιπαραγωγικών δαπανών, μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και όχι με επιβολή νέων μέτρων, με μειώσεις μισθών και συντάξεων, θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας ενώ σημειώνοντας ότι διαχειρίζεται μία κατασταση έκτακτης ανάγκης ξεκαθάρισε ότι «έχει τεράστιες αντοχές». 
Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα το οποίο συνοδέυει τη νέα δανειακή σύμβαση ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «θα κριθεί τον Ιανουάριο, οπότε και είναι η κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, στις διαρθρωτικές αλλαγές».

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να κάνει μια επιλογή ανάγκης, η οποία παραδέχθηκε ότι «έχει εξουθενώσει τον ελληνικό λαό». 

Σχολιάζοντας προηγούμενη αναφορά του, διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε πως είναι κουρασμένος αλλά ότι συμπάσχει με τον Ελληνα πολίτη που εξουθενώνεται με τις θυσίες. «Και μακάρι να μπορούσα να απαλλάξω τον Έλληνα πολίτη από ένα μικρό βάρος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι σε προσωπικό επίπεδο έχει «τεράστιες αντοχές». 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων επανέλαβε ότι όσα είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή «δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ούτε και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών». 
Αντίθετα, ανέφερε ότι πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες και αυτό, όπως είπε, θα προκύψει από τις διαρθρωτικές αλλαγές. 
Για την περίοδο 2013-2015 επισήμανε ότι «τα μέτρα θα είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που έχει ζήσει ο λαός». 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος έθεσε τέσσερις επείγοντες στόχους: Να διαμορφωθεί ένα κίνημα επιστροφής καταθέσεων, να πείσουμε τους νέους Ελληνες ότι μένουμε στην Ελλάδα, να πείσουμε τη μεσαία τάξη ότι δεν αποσαρθρώνεται και να στείλουμε το μήνυμα σε αυτούς που είναι σε κατάσταση πραγματικής φτώχειας ότι δεν θα μείνουν αβοήθητοι.

Αναφερόμενος στην πολιτική του υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο ο κ. Βενιζέλος, μιλωντας στην Βουλή, είπε οτι το υπουργείο Οικονομικων οργανώνει τη συνεργασία του με τις μεγάλες εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες εξειδικεύονται στην είσπραξη ιδιωτικών χρεών και τραπεζικών χρεών. Επίσης είπε οτι ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής νομικών και λογιστικών συμβούλων για να διαχειριστούν τα ληξιπρόθεσμα. 

Με σφοδρή κριτική απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στις αισιόδοξες προβλέψεις Βενιζέλου στην Βουλή για τις διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Συγκεριμένα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αφού παρατήρησε ότι «σήμερα εξακολουθουμε να βρισκόμαστε στο μηδέν», υπογράμμισε για ακόμη μία φορά πως όλοι οι στόχοι του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου δεν έχουν επιτευχθεί. «Αντί να παραδεχθείτε ότι η συνταγή είναι χειρότερη από την ίδια την ασθένεια», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «σήμερα έρχεται η τρόικα και ζητάει νέα μέτρα από μία κυβέρνηση χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση».

Όπως επανέλαβε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέτρα του μνημονίου αποτελούν επίθεση ενάντια στην εργασία, τους νέους της χώρας και τη μικρομεσαία τάξη, ενώ χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή εσωτερικής υποτίμησης. «Το κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2%, δεν αυξήθηκε», παρατήρησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε στο ίδιο ύφος: «Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνατε ότι αυτό το πρόγραμμα ύφεσης και περικοπής μισθών και συντάξεων είναι καταστροφή…. Δεν φθάνει να παραδέχεστε το λάθος και το αδιέξοδο της πολιτικής σας, αλλά πρέπει να μη συνεχίσετε να διαπράττετε το έγκλημα».