«Όταν το ΠΑΣΟΚ θα σκάσει στο έδαφος, αυτό θα γίνει με κρότο και θα σπάσει σε πολλά κομμάτια που δεν θα συγκολλιούνται μετά. Χάνεται πολύτιμος χρόνος από το γεγονός ότι υπάρχει σιωπή σε οποιαδήποτε συζήτηση πρέπει να γίνει», είπε ο Κ. Καρτάλης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ και τη δημοσκοπική του καθίζηση στον «ΒΗΜΑ FM 99,5». 
Και συνέχισε, «είναι προφανές ότι κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ, από πολύ ψηλά ως χαμηλότερα, έχουν την εντύπωση ότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατολίσθηση του ΠΑΣΟΚ κάποια στιγμή θα κάνει γκελ στο έδαφος και θα σηκωθεί ψηλά, όπως γίνεται με μια λαστιχένια μπάλα. Εγώ δεν συμφωνώ. 

Το είχα πει και στο παρελθόν ότι δεν με ενδιαφέρουν τόσο οι διαδικασίες, αλλά η συζήτηση επί της ιδεολογικής κατεύθυνσης αυτού του κόμματος και πώς μπορεί να μιλήσει ξανά στους πολίτες, τι απαντήσεις να δώσει σε κρίσιμα ερωτήματα που μας θέτουν.

Η σιωπή δεν καλύπτει τα προβλήματα. Αντιθέτως, τα μεγιστοποιεί και αυτό φάνηκε και από τη δημοσκόπηση της MRB, αυτή την κονιορτοποίηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς ένα κομματικό σχηματισμό που στο παρελθόν έδινε κάποιες απαντήσεις. Τώρα, δεν δίνει καμία απάντηση. Είναι σιωπηλός, εγκληματικά θα έλεγα, και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα».


Πότε πιστεύει, όμως, πως πρέπει να ανοίξουν οι διαδικασίες στο κόμμα και ποιοι πρέπει να συμμετέχουν σε αυτές; «Το πότε είναι χθες. Έχει αργήσει αυτή η ιστορία των διαδικασιών.

Το ποιοι, πρέπει να αποτυπωθούν στο ποιοι θέλουν να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος και ο κ. Παπανδρέου πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι προθέσεις του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ελπίζω (το ΠΑΣΟΚ) να μιλήσει με έναν πολιτικό τρόπο και όχι με μικροκομματικό, μικροπολιτικό τρόπο και τις διαρροές που βλέπω να εκτοξεύονται δεξιά και αριστερά. Με συγχωρείτε, αλλά αυτή δεν είναι κατάσταση ενός σοβαρού κόμματος που πάει να διεκδικήσει την εξουσία ή την εμπιστοσύνη των πολιτών. Εδώ χρειάζονται καθαρές κουβέντες και μόνον έτσι γίνεται, με καθαρές απαντήσεις σε καθαρά ζητήματα».
 

Τέλος, αναφέρθηκε και στη σύνθεση της κυβέρνησης Παπαδήμου, τονίζοντας ότι «π
ρέπει η κυβέρνηση να στηριχθεί. Είναι κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Ξεκίνησε, βέβαια, με λάθος τρόπο: με έναν κομματικό συμβιβασμό, για τον οποίο έχει ευθύνη και ο κ. Παπαδήμος.

Μπορεί να τον στηρίζω, διότι πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να πάει τα πράγματα μπροστά, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε αυτήν την κυβέρνηση να αποκτήσει έναν βηματισμό που δεν θα βασίζεται σε κομματικούς συμβιβασμούς. Διότι δεν μπορώ να ακούω τους πολιτικούς αρχηγούς να λένε ότι θα διαμορφώσουν την ατζέντα της κυβέρνησης. Αυτά είναι τρομερά πράγματα!

Ο πρώτος λόγος θα πρέπει να είναι στον κ. Παπαδήμο. Βεβαίως θα μιλήσει με τα κόμματα, αλλά πρέπει να συμφωνήσει με τα κόμματα. Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και αυτήν ψηφίσαμε στη Βουλή των Ελλήνων. Δεν της δώσαμε περιορισμένη διάρκεια διότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Της δώσαμε όση διάρκεια χρειάζεται για να ξεπεράσει η χώρα τα προβλήματά της και να κάνει συγκεκριμένα βήματα: έκτη δόση, συμφωνία στήριξης, PSI. Και βλέπω τώρα να γίνεται μια συζήτηση για το πότε θα γίνουν εκλογές. Θα γίνουν όταν το επιβάλλει η εθνική ανάγκη.

Ο κ. Παπαδήμος λοιπόν θα πρέπει να βασιστεί σε ένα μικρότερο σχήμα. Το σχήμα είναι βαρύ και δυσκίνητο και περιλαμβάνει στελέχη που έχουν αποτύχει στους ρόλους τους. Είναι προφανές ότι δεν θα πω κανένα όνομα, ο κάθε πολίτης μπορεί να κάνει τη δική του κριτική. Μ’ αυτό το σχήμα, αναλαμβάνει λοιπόν ένα πολύ μεγάλο στοίχημα η κυβέρνηση, χωρίς όμως να έχει τα εχέγγυα να ανταποκριθεί».