«Αναχωρούν χρήσιμοι άνθρωποι από τη Δημόσια Διοίκηση και θα υπάρχει δυσλειτουργία στο Δημόσιο σε λίγο διάστημα», παραδέχθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το πρωί μαζί με τον υφυπουργό, Ντίνο Ρόβλια. Ταυτόχρονα, ο κ. Ρεππάς άφησε αιχμές για καθυστερήσεις στην κυβέρνηση, Παπανδρέου επαναλάμβοντας ότι η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων δεν λειτούργησε σωστά. «Οι καθυστερήσεις σε έργο είναι πολλές και έχουν βαρύνει τις αντοχές της κοινωνίας αλλά και των υπαλλήλων του κράτους που χρειάζεται αλλαγές, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας και επισήμανε ότι χρειάζεται επίσπευση στις συγχωνεύσεις τομέων.

Ο Δημήτρης Ρέππας επεσήμανε ότι η τομή του βαθμολογίου θα έπρεπε να ψηφιστεί τον Οκτώβριο και όχι νωρίτερα και υποστήριξε εκ νέου ότι το σύστημα απογραφής αξιολόγησης υπαλλήλων που είχε το υπουργείο Εσωτερικών δεν αξιοποιηθήκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αναφερόμενος στην εργασιακή εφεδρεία και την κατάργηση θέσεων, ο κ. Ρέππας τόνισε: «Η εργασιακή εφεδρεία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι εργαλείο για την αποχώρηση 39.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο με ένα κριτήριο ασφαλές, ώστε η διαδικασία να μην προκαλέσει κριτική από οποιονδήποτε».

Και πρόσθεσε: «Αυτό το πετύχαμε νομίζω. Ο νόμος ψηφίστηκε Οκτώβριο. Η εφεδρεία έκανε τον κύκλο της και αφορά 10.000 υπαλλήλους που βγαίνουν εκτός Δημοσίου τέλος του χρόνου».    

Ο κ. Ρέππας κατέστησε σαφές ότι είναι λάθος να παραταθεί το μέτρο της εφεδρείας για άλλους έξι μήνες, όπως τάχθηκε κατά και της μείωσης του ορίου ηλικίας.

Αντιθέτως έθεσε άμεσα το ζήτημα των ζημιογόνων οργανισμών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η προσέγγιση αυτή χρειάζεται χρόνο.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα περί απολύσεων στο Δημόσιο, ο υπουργός σχολίασε: «Θέμα απολύσεων δεν έχει τεθεί, το έχει πει ο Τόμσεν επίσημα. Επομένως αυτό που κάνουμε είναι η συνεργασία με τον Ράιχενμπαχ για την αναδιάρθρωση του δημοσίου. Οι απολύσεις στο στενό δημόσιο δεν επιτρέπονται. Το 2013 με την αναθεώρηση του Συντάγματος μόνο τότεκαι μόνο μέσα από καταργήσεις θέσεων μπορούν να γίνουν απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα».

Τέλος, ο κ. Ρέππας υποστήρισε ότι «αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι αυτοί που απομακρύνονται είναι οι υπάλληλοι που κατέχουν την ίδια στιγμή τη συγκεκριμένη θέση, επομένως χρειάζεται αξιολόγηση και ίσος αριθμός υπαλλήλων με τις θέσεις που καταργούνται». 


Σχετικά Θέματα:

Έρχονται οι 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο- Στην εφεδρεία και οι πενηντάρηδες