Την ανάγκη εξαίρεσης των εκ περιτροπής εργαζομένων, που διαβιούν με εισοδήματα κατώτερα του επιδόματος ανεργίας, από την υποχρέωση καταβολής του επιδόματος αλληλεγγύης και του ειδικού τέλους ακινήτων, επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, σε επίκαιρη ερώτησή του, που απαντήθηκε αρνητικά στη Βουλή, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου. Σύμφωνα με τον κ. Κριτσωτάκη, 42.480 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν το πρώτο εννεάμηνο του 2011, σε συμβάσεις μερικής, ή εκ περιτροπής εργασίας, χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα για την εξασφάλιση ενός ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης.

«Οι αποδοχές των εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς τέτοιων εργασιακών σχέσεων, είναι πολλές φορές κατώτερες κι από εκείνες που θα λάμβαναν ως επιδοτούμενοι άνεργοι από τον ΟΑΕΔ. Στους 34.580 εργαζόμενους που εργάζονταν υπό καθεστώς ελαστικών μορφών εργασίας, οι αποδοχές ξεκινάνε από 253 ευρώ, με μέσον όρο τα 438,69 ευρώ. Το 63% από αυτούς, απασχολούνταν και πληρώνονταν για δύο ή τρεις μέρες την εβδομάδα, ενώ το 12,4% μονάχα για μια μέρα.

Από αυτούς τους κατ' ευφημισμόν εργαζομένους ζητάτε ειδική εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα του προηγούμενου έτους - και το έκτακτο ειδικό τέλος με απειλή της διακοπής του ρεύματος», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο νόμος προβλέπει πως εφόσον το εισόδημά τους είναι κάτω των 12.000 ευρώ, δεν πληρώνουν. Κάντε τον πολλαπλασιασμό, να δείτε ότι αυτοί για τους οποίους κόπτεστε, δεν πληρώνουν», απάντησε ο Παντελής Οικονόμου.

«Πώς λέτε χαράτσι ένα τέλος που λαμβάνει υπόψη του την παλαιότητα και τα τετραγωνικά του ακινήτου και του οποίου ο ιδιοκτήτης δεν πληρώνει κανένα τέλος αν έχει διακοπεί το ηλεκτρικό; Αν αυτό το σχήμα επιβάρυνσης του ακινήτου δεν είναι δικαιότερο από τον προηγούμενο φόρο ακίνητης περιουσίας που δεν εισπράχθηκε, θέλω να μου εξηγήσετε πώς είναι δυνατόν να θέλετε να λέγεστε αριστερός, να θεωρείτε τον προηγούμενο τύπο φορολογίας δικαιότερο;», ρώτησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε πως το τέλος ακινήτων θα εισπραχθεί σε πέντε δόσεις και σημείωσε πως από τον επόμενο λογαριασμό θα υπάρξουν διορθώσεις και τεχνικού περιεχομένου.

«Δεν γίνεται να επιβάλλετε φόρους με βάση το εισόδημα των παρελθόντων ετών», αντέτεινε ο κ. Κριτσωτάκης.

«Πώς θα πληρώσουν εκείνοι των οποίων τα εισοδήματα ήταν κανονικά πέρσι και φέτος δεν είναι; Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την επίσημη ανεργία, αναφέρονται σε ποσοστά 22-23% μέχρι το τέλος του 2012, ενώ η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ανεβάζει την πραγματική ανεργία στο 28% για τους επόμενους μήνες. Όλα αυτά δεν μπορούν να απαντηθούν με τις απαντήσεις σας», παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτού του είδους η επιχειρηματολογία δεν θα απαντηθεί από μένα. Θα απαντηθεί ακόμα μία φορά σε κάλπες, πολύ σύντομα», απάντησε ο Π. Οικονόμου.

«Η επιχειρηματολογία σας είναι ηθικού χαρακτήρα - και θέλετε να λέγεστε και αριστερός... Η κατάσταση είναι συγκεκριμένη εδώ πέρα: Ταχθήκατε υπέρ της λύσης της στάσης πληρωμών - και μια τέτοια κατάσταση θα ήταν το πάρτι του μαυραγορίτη, θα ήταν δέκα φορές χειρότερα γι' αυτούς που αυτοκλήτως καλείστε εδώ πέρα και υπερασπίζεστε μ' αυτή τη ρητορική».

«Εμείς είμαστε σε μια φάση τώρα, και ο κόσμος το καταλαβαίνει - και γι' αυτό δεν άκουσε εσάς και άκουσε εμάς», συνέχισε ο κύριος Οικονόμου.

«Η 26η Οκτωβρίου υπήρξε μια αφετηρία για να μπει το τέλος - και να εύχεστε να μπει σύντομα και να γίνουν εκλογές. Μην έχετε όμως την κρυφή ελπίδα ότι θα κερδοσκοπήσετε επάνω στη σύγχυση και στην πολύ μεγάλη δυσκολία του κόσμου την οποία ξέρουμε καλύτερα από σας, διότι έχουμε ευρύτερη απήχηση από σας μονίμως. Ευρύτερη απήχηση, ασυγκρίτως ευρύτερη απήχηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.