Η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και η εφεδρεία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του διήμερου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδοχικά δύο ημέρες, την Τετάρτη και Πέμπτη.   Η μείωση των επικουρικών συντάξεων αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος Ιανουαρίου και να ισχύσει αναδρομικά. Επιπλέον, θα συζητηθεί η ενοποίηση των πέντε επικουρικών ταμείων σε ένα, η μείωση του εφάπαξ και η υποχρέωση μείωσης των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων.  

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, αναμένεται να ενημερώσει για την επικείμενη έναρξη του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, για τη μείωση κατώτατου μισθού και του μη μισθολογικού κόστους.  Αναμένεται, επίσης, να αναφερθεί και στην δυσαρέσκεια της τρόικας σχετικά με τον περιορισμένο αριθμό επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.  

Επί τάπητος θα τεθούν και οι νέοι πόροι χρηματοδότησης για τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να αποφευχθεί και νέα μείωση στις κύριες συντάξεις.  

Στο επίκεντρο του υπουργικού θα βρεθεί το ζήτημα της αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής, που μεγαλώνει τη «μαύρη» τρύπα στα Ταμεία.  

Όπως έχει γίνει γνωστό, με αυτόφωρο απειλούνται οι επιχειρηματίες που χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 10.000 επιχειρηματίες οφείλουν σημαντικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία.  

Ήδη, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει εκδώσει εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο με την οποία ζητεί από τις κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις την «άμεση και απόλυτη εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και του μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων σε όσους εργοδότες οφείλουν και με δική τους ευθύνη δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή σε προσωρινό διακανονισμό».    

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την επιβολή έμμεσων φόρων σε είδη και υπηρεσίες προκειμένου να εξευρεθούν εναλλακτικοί πόροι για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.