Κλείνοντας ένα χρόνο θητείας στο Δήμο Αθηναίων, ο δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης, κάνει τον πρώτο «άτυπο» απολογισμό των προβλημάτων του ιστορικού κέντρου διατυπώνοντας την άποψη ότι το οργανωμένο έγκλημα και οι βίαιες διαδηλώσεις «σκοτώνουν» το ήδη πολύπαθο κέντρο της πόλης. Οι γειτονιές της Αθήνας αντιμετωπίζουν βαθύτατη κρίση, διευκρίνισε στον Βήμα 99,5 ο Γιώργος Καμίνης, περιγράφοντας το οργανωμένο έγκλημα ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα, το οποίο ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, καθώς δεν διαθέτει τα αναγκαία μέσα.  Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι η πρωτεύουσα δεν έχει συνέλθει από τα πρόσφατα επεισόδια στη διάρκεια διαδηλώσεων, πως ο κόσμος φοβάται να κατέβει στο κέντρο καθώς δεν ξέρει τι θα συναντήσει και ότι απαιτείται μια συντονισμένη δράση για τη βελτίωση της εικόνας της Αθήνας.

Στο σημείο αυτό ο κ. Καμίνης είπε ότι έχει προτείνει στον πρωθυπουργό τη σύνταξη ενός νομοσχεδίου για το κέντρο -πρόταση που ο Λουκάς Παπαδήμος έχει αποδεχθεί.

«Ο κόσμος δεν κατεβαίνει στο κέντρο, όπως θα θέλαμε. Η αγορά είναι παγωμένη» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι συγκεντρώσεις λίγων ατόμων δημιουργούν πρόβλημα στην πρωτεύουσα, τη στιγμή μάλιστα που κλείνουν πολλά εμπορικά καταστήματα και άνθρωποι μένουν άνεργοι.

Ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε, επίσης, ότι σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει όχι μόνο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά και πολλές γειτονιές, εξαιτίας -όπως είπε- της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και της οργανωμένης εγκληματικότητας.

«Ο κόσμος στενάζει» είπε ο κ. Καμίνης, σημειώνοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να κάνει πράγματα σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας -όπως π.χ. το θέμα των αστέγων- όμως δεν έχει τα μέσα για να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα. 

Ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που έχουν σχεδιαστεί, ο Δήμος προσπαθεί να κρατήσει το κέντρο ζωντανό, ενώ γίνεται προσπάθεια για τη σύνταξη μελετών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Τέλος, σημείωσε ότι η κοινωνική σύνθεση των αστέγων στην πρωτεύουσα έχει αλλάξει, καθώς το φαινόμενο δεν είναι πλέον κάποιων περιθωριακών, αλλά αγγίζει πολλά στρώματα του πληθυσμού.